Schoonzoon Saddam wil terug naar huis

AMMAN, 19 FEBR. De Iraakse oud-minister generaal Hussein Kamel Hassan die in augustus het bewind van zijn schoonvader Saddam Hussein in verlegenheid bracht met zijn vlucht naar Jordanië, is van plan naar Bagdad terug te keren. “De omstandigheden in Irak worden beter”, zei Hussein Kamel in vraaggesprekken met de Palestijnse krant Al-Ayam en het persbureau AFP. Er waren al eerder geruchten dat Hussein Kamel, die door de rest van de Iraakse oppositie-in-ballingschap niet als een aanwinst werd gezien, overwoog terug te keren.

Generaal Hussein Kamel was de grote uitvoerder van het omvangrijke Iraakse bewapeningsprogramma van de jaren tachtig. Door zijn overlopen kwam een grote hoeveelheid informatie beschikbaar, waaruit bleek dat de Iraakse regering de afgelopen jaren veel documentatie over haar bewapeningsprogramma's verborgen had gehouden voor de inspecteurs van de Verenigde Naties die Irak van zijn massa-vernietigingswapens moeten ontdoen. De Iraakse autoriteiten gaven Hussein Kamal daarvan de schuld, maar het resultaat was dat van intrekking van de handelssancties geen sprake meer was. De Veiligheidsraad van de VN zou daartoe moeten overgaan zodra is vastgesteld dat Irak niet meer over massa-vernietigingswapens beschikt.

Hussein Kamel riep in augustus op tot omverwerping van het regime van Saddam Hussein; zijn broer Saddam Kamel, die eveneens was overgelopen, kondigde in november nog de vorming van een oppositiegroep aan: de 'Hogere Raad voor de Redding van Irak'. Maar inmiddels is Hussein Kamel van mening veranderd. Tegenover AFP kritiseerde hij uitspraken van de Amerikaanse minister van defensie, William Perry, over internationale samenwerking om Saddam ten val te brengen. “Irak neemt stappen naar (...) een democratisch pad en verkiezingen”, zei hij tegen Al-Ayam.

“Om deze reden is mijn terugkeer naar Irak en de terugkeer van velen die oproepen tot betere omstandigheden in hun land normaal. Niemand kan mij verhinderen om terug te keren, en ik kan mezelf ook niet tegenhouden.” (AFP, AP, Reuter)