Sampras opnieuw de nummer één na zege op Agassi

SAN JOSE, 19 FEBR. Pete Sampras mag zich weer de beste tennisser van de wereld noemen. Door zijn overwinning op Andre Agassi in de finale van het toernooi van San Jose in de Amerikaanse staat Californië passeerde Sampras de Oostenrijker Thomas Muster op de ranglijst. De Amerikaan won de partij tegen zijn landgenoot in twee sets: 6-2 en 6-3.

“In sommige wedstrijden speel je met ups en downs”, zei Sampras. “Maar in deze finale liep alles. Ik heb ook geprobeerd zo goed mogelijk te spelen. De nummer één positie is de kroon op het werk.”

Agassi, derde op de wereldranglijst, kon niet in zijn spel komen. In de zevende game van de eerste set leek hij eindelijk de wedstrijd naar zijn hand te zetten. Hij kreeg een breakpunt, maar sloeg de bal in het net. Sampras benutte zijn breakkansen wel en won de set met 6-2.

In de tweede set stapelden de irritaties bij Agassi zich op. Eerst gaf scheidsrechter Kaufman hem een waarschuwing omdat hij een bal het joelende publiek in sloeg. Toen hij de scheidsrechter ook nog uitschold, kreeg hij een strafpunt. Agassi was het niet eens met een beslissing. De scheidsrechter had de tirade van de tennisser aanvankelijk niet gehoord. Eén van de lijnscheidsrechters, Marie Smith, attendeerde Kaufman op de uitlatingen van de Amerikaan. Daarna kreeg de lijnrechter nog eens de volle laag. “Ze irriteerde mij mateloos”, zei Agassi.

Sampras kon optimaal profiteren van het concentratieverlies bij zijn tegenstander. In de tweede set nam hij eenvoudig een 2-0 voorsprong. Agassi was eigenlijk alleen nog maar bezig met bijzaken. Hij had het vooral gemunt op de lijnrechter. Hij de sloeg de bal nog een keer in haar richting. Deze actie kostte hem tot zijn eigen verbazing geen strafpunten meer.

In de derde game kreeg Agassi nog eenmaal de kans terug in de wedstrijd te komen. Hij nam een 40-15 voorsprong op de service van Sampras, maar die maakte zijn achterstand met twee goede opslagen ongedaan. “Ik had vandaag niet het goede niveau op het juiste moment”, erkende Agassi. “Op cruciale momenten stond ik er niet. Als ik mijn breakkansen had benut, had ik tenminste een set kunnen winnen.” Agassi kon in de slotfase van de partij nog drie wedstrijdpunten wegwerken, maar moest zich uiteindelijk toch met 6-3 gewonnen geven. Sampras noemde zijn spel op de baseline de sleutel van zijn succes. “Mijn service liep niet super, maar ik heb dit met andere sterke punten op kunnen vangen.” (Reuter)