Ronaldo mag alleen trainen na oefenduel

De Braziliaanse PSV'er Ronaldo kampt sinds de winterstop met een knieblessure, die te maken heeft met naweeën van groeistoornissen. Na drie weken trainen zonder pijn keerde de midvoor afgelopen weekeinde terug tijdens een oefenduel tegen Telstar. Ronaldo kwam na rust in het veld voor Nilis. Een paar keer was hij dicht bij een doelpunt, maar Ronaldo had geen aandeel in de 8-2 zege van PSV. Vlak voor tijd moest hij de tweede helft zelfs niet helemaal uit. De pijn keerde terug. Manager Frank Arnesen over de kansen van de Braziliaan om over twee weken in de kwartfinale van het UEFA-Cuptoernooi tegen Barcelona aan te treden.

Is Ronaldo te vroeg begonnen?

Dat kun je achteraf makkelijk zeggen, maar hij trainde al enkele dagen zonder pijn met de groep mee, dus die wedstrijd paste in zijn aangepaste programma. Het ligt ook aan de aard van zijn blessure. Daardoor is het moeilijk om te zeggen wat wel en wat niet kan. Per dag moet nu blijken of hij de trainingen weer kan hervatten. In elk geval doet hij niet meer met de groep mee.

Is er bij zijn nieuwe schema rekening gehouden met de wedstrijd tegen Barcelona over twee weken?

We zitten in een te vroeg stadium om daarover te oordelen. Zijn pees in de rechterknie is na het weekeinde opgezet. Het is onduidelijk of de pijn een reactie is op veel trainen of dat de blessure is teruggekeerd. In dat laatste geval zijn we weer terug bij af. Het voordeel van Ronaldo is dat hij conditioneel in orde is. Als hij pijnloos kan trainen zal zijn achterstand op 5 maart tegen Barcelona niet zo groot zijn.

Is het reëel om die hoop nog te koesteren als hij na drie pijnloze weken nog geen drie kwartier kan spelen?

Met die blessure weet je het gewoon nooit. Je moet niet te positief denken, maar ook niet te negatief. Vanmiddag praat Ronaldo met zijn arts. Over een paar dagen hebben we pas wat meer duidelijkheid.

Hoe reageerde Ronaldo op de terugval?

Niet bijzonder happy natuurlijk. Je komt van ver, want in principe speelt dit al vanaf augustus, en dan zit je nu weer met pijn. De onzekerheid is voor hem het ergst. Als je een spierscheuring of een gebroken arm hebt, weet je precies wanneer je weer speelt. Ronaldo moet met zijn blessure geduld hebben.