Rente omhoog na koersdaling obligatiemarkt

AMSTERDAM, 19 FEBR. Door forse koersdalingen op de obligatiemarkt is de kapitaalmarktrente, gemeten als het rendement op tienjaars staatsobligaties vanmorgen scherp gestegen van 6,2 procent tot 6,34 procent tegen het middaguur. Daarmee is de kapitaalmarktrente opnieuw fors omhoog gegaan sinds het dieptepunt van 5,75 procent half januari.

De stijging kan gevolgen hebben voor de hypotheekrente. Vorige week verhoogden het pensioenfonds ABP en een kleinere verzekeraar hun hypotheektarieven. De meeste andere partijen namen toen nog een afwachtende houding aan in de verwachting dat de rentestijging tijdelijk zou zijn.

De koersval van de obligaties begon vanmorgen op de Londense termijnmarkt voor Duitse staatsobligaties, en vond zijn weg via de contante markt in Frankfurt naar Amsterdam. Een zwakkere Amerikaanse dollar en een daling op de obligatiemarkt van de VS gingen aan de val van de obligatiekoersen vooraf.

Beleggers wachtten vanmorgen op nieuws over het tempo van de groei van de Duitse geldhoeveelheid, de M3, over januari. De Bundesbank, de Duitse centrale bank, hanteert de groei van de geldhoeveelheid als instrument om toekomstige inflatie in te schatten en stelt daarbij een streefdoel van 4 tot 7 procent. De verwachting is dat de geldgroei over januari boven de zeven procent uitkomt. Dat zou wijzen op grotere inflatoire druk dan tot nu toe wordt aangenomen, en dat drukt de obligatiekoersen. Een hoge geldgroei zou de Bundesbank er ook toe kunnen bewegen verdere verlagingen van het disconto uit te stellen of achterwege te laten. Dat was volgens de valutahandel een van de verklaringen voor de versterking van de Duitse mark, die juist had kunnen verzwakken bij lagere centrale-banktarieven. In het kielzog van de mark won ook de gulden aan kracht, en bereikte een koers van 1,62 gulden voor een Amerikaanse dollar tegen het middaguur, tegen 1,63 gulden vrijdag.

L. Lueb, hoofd vastrentende waarden bij Deutsche de Bary, signaleerde vanmorgen “een gevoel van onbehagen” in de markt. “De perceptie van de markt verandert. Beleggers beginnen zich vragen te stellen bij de financierbaarheid van de begrotingstekorten in de Europese Unie nu de economische groei tegenvalt.” Een groter dan verwacht aanbod van staatsleningen om die grotere tekorten mee te financieren kan de obligatiekoersen drukken.

Handelaren signaleerden vanmorgen weinig bereidheid van institutionele beleggers om obligaties te kopen. Volgens een van hen moeten de koersen nog verder vallen - en daarmee de kapitaalmarktrente verder oplopen - om de markt aantrekkelijk te maken voor kopers. De koersdalingen hadden plaats in een dunne markt, omdat veel Duitse handelaren carnaval vieren. Vanmiddag is ook de Amerikaanse markt gesloten wegens President's day.