Recordtijd Fredericks 200 meter

LIEVIN, 19 FEBR. In de Noordfranse plaats Lievin heeft de Namibiër Frank Fredericks gisteren de 200 meter als eerste mens op een indoorbaan beneden de 20 seconden gelopen: 19,92. Een dag eerder verbeterde de Russin Olga Koezenkova in Sydney op het voor vrouwen nog jonge nummer kogelslingeren haar wereldrecord met 1,30 meter tot 69,46 meter.

Fredericks hield aan zijn recordprestatie, in de derde wedstrijd van de Golden Four indoor, een premie van 20.000 dollar (32.000 gulden) over. De Namibiër verbeterde het wereldrecord dat de Engelse Olympische kampioen op de 100 meter, Linford Christie, op één dag na een jaar geleden op dezelfde baan op 20,25 seconden had gebracht met liefst 0,33 seconde.

Naast het wereldrecord werden zes beste wereldseizoenprestaties alsmede twee evenaringen daarvan geleverd. Maria Mutola deed een vergeefse aanval op het wereldrecord 800 meter dat ruim acht jaar met 1.56,40 op naam van de voormalige DDR-atlete Christine Wachtel staat. De atlete uit Mozambique slaagde niet maar liep met 1.57,13 wel de tweede tijd ooit. Mutola had ruim drie seconden voorsprong op Letitia Vriesde. De Rotterdamse Surinaamse liep als tweede met 2.00,55 een persoonlijk record op een indoorbaan.