OM niet ontvankelijk in drugszaak Geesteren

ROTTERDAM, 19 FEBR. De rechtbank in Almelo heeft vandaag het openbaar ministerie niet ontvankelijk verklaard in de zaak tegen de zogenoemde Geesterense drugsbende. Dit zegt persofficier F. Teekman.

Volgens de rechtbank hebben de drie verdachten uit Enschede geen eerlijk proces gehad, omdat het openbaar ministerie niet toestemde in het laten horen van de burgerinfiltrant. De burgerinfiltrant hielp de politie met de opsporing van de criminelen. Introductie van een politie-infiltrant was niet mogelijk gezien het gesloten familiekarakter van de criminele organisatie.

De verdediging wilde te weten komen of de burgerinfiltrant zich schuldig had gemaakt aan het uitlokken van strafbare feiten. Het OM wilde alleen de infiltrant als getuige op laten roepen wanneer diens veiligheid kon worden gewaarborgd. Deze waarborg kon niet worden gegeven.

Tegen de twee hoofdverdachten, 39 en 44 jaar, was vijf jaar geëist. Wegens steunfraude en smokkel van mensen uit India en Pakistan naar Nederland en Engeland werden zij wel veroordeeld tot 22 maanden gevangenisstraf. De derde, de 33-jarige Enschedeër, tegen wie achttien maanden was geëist, is ontslagen van rechtsvervolging. Allen zaten al ruim een jaar in voorarrest.

De commissie-Van Traa uitte forse kritiek op het onderzoek in de zaak van de Geesterense drugsbende. Volgens de commissie heeft het OM in deze zaak te weinig leiding gegeven en schoot de leiding van de Regionale Criminele Inlichtingendienst tekort.

Begin maart vorig jaar trof de Twentse politie in het Overijsselse Geesteren een recordhoeveelheid marihuana van 17.000 kilo aan met een geschatte straatwaarde van 80 miljoen gulden. De drugs zaten in een vrachtwagencombinatie voor het pand waar de politie een inval deed. De verdovende middelen waren afgedekt met een laag dozen, waarin schoenen zaten. De Twentse politie deed op 27 locaties invallen, onder meer op adressen in Enschede, Hengelo, Almelo, Amsterdam en op vier plaatsen in Duitsland en arresteerde 22 mensen. De inbeslaggenomen marihuana was afkomstig uit Colombia en werd via de Amsterdamse haven in een container naar Geesteren vervoerd.