Olietanker nog steeds vast voor kust Wales

SAINT ANN'S HEAD, 19 FEBR. Slepers hebben de vastgelopen olietanker Sea Empress voor de kust van Wales nog niet vlot kunnen trekken. Volgens een functionaris van het Britse ministerie van Transport bestaat geen gevaar dat de supertanker, met aan boord 125.000 ton Noordzee-olie, breekt. Het gebied waar de Sea Empress donderdag vastliep is een belangrijk natuurgebied.

Uit het schip gelekte olie heeft de kust intussen bereikt. Naar schatting is de tanker 1.000 ton olie verloren. Pogingen om de lading over te pompen in kleinere schepen mislukten dit weekeinde wegens slechte weersomstandigheden. Een sleepboot probeert te voorkomen dat de Sea Empress door de harde wind en de stroming op drift raakt.

Een helikopter haalde gisteren medewerkers van sleepmaatschappijen van het schip omdat windkracht negen werd verwacht. Eerder al werd de Russische bemanning van het in Liberia geregistreerde schip gehaald. De politie evacueerde zaterdag de bevolking van het dichtbij gelegen St. Ann's Head wegens explosiegevaar. (AP, Reuter) Een onzer redacteuren voegt hieraan toe: De berging wordt uitgevoerd door hoofduitvoerder Smit Tak met assistentie van de firma's Cory en Klyne. Zaterdagavond is via de Rotterdamse agent Fairmount ook de Chinese sleepboot Deyue ingeschakeld. Fairmount had afgelopen donderdag al haar diensten aangeboden maar was toen niet welkom. De Sea Empress was donderdag al vlot getrokken maar hoge golven en slecht weer wierpen de tanker weer terug op de rotsen nadat de slepers geen toestemming hadden gekregen het schip Milford Haven binnen te slepen. “Daar had men zich niks van aan moeten trekken. Gewoon binnenslepen en daarna de autoriteiten zeggen dat je hem in de haven niet meer kunt draaien”, zegt een bergingsexpert. “Dat is weliswaar niet volgens de regels maar zo gaat het in de praktijk wel. Nu is het te laat.”