Kerrie met cashews

Dit is een makkelijk te maken rijstgerecht met veel geur en smaak. Door de toegevoegde abrikozen en cashewnoten heeft dit bijgerecht zowel een bescheiden 'zoetje' als een knabbeltje. Het gerecht combineert goed met gegrillde kip, blank vlees of een gehaktbroodje.

Voor drie tot vier personen:200 gram basmatirijst (AH supermarkten)

2 eetlepels olijfolie

1 middelgrote ui, gepeld

1 eetlepel mild kerriepoeder (of garam masala)

80 gram (gezouten) cashewnoten

50 gram gedroogde abrikozen, fijngesneden

zout

Was de rijst meerdere malen in ruim water. Snipper de ui fijn. Verhit de olie in een pan met dikke bodem en smoor daarin de ui samen met het kerriepoeder al roerend gedurende 4-5 minuten op halflaag vuur. Voeg rijst, cashewnoten, abrikozen en zout naar wens toe en roer alles even goed om. Giet er 4 deciliter warm water bij zodat de rijst krap onder staat. Kook de rijst op hoog vuur tot er putjes in het oppervlak vallen. Dek de pan toe met een dubbelgevouwen theedoek, druk die vast met het deksel van de pan en sla de overlappunten terug. Laat de rijst 10-15 minuten op het allerlaagste vuur staan tot de korrels gaar zijn en alle vocht hebben geabsorbeerd. Serveer de rijst direct in een voorverwarmde schaal.

    • Florine Boucher