Japan: 20 lichamen geborgen uit tunnel

TOKIO, 19 FEBR. Reddingswerkers hebben zaterdag in het noorden van Japan de stoffelijke overschotten geborgen van 20 inzittenden van een bus en een personenwagen die op 10 februari waren verpletterd door een rotsblok dat op de ingang van een tunnel was neergestort. Volgens de politie werden alle slachtoffers op slag gedood.

Om het rotsblok te verwijderen hebben reddingswerkers vier explosies nodig gehad. De rots had een hoogte van 45 meter en een gewicht van 27 duizend ton. Door het gewicht was de hoogte van de personenbus gereduceerd tot één meter, en was de bus een meter uitgerekt. Het ongeluk had plaats op een provinciale kustweg op het noordelijke eiland Hokkaido.

De politie van Hokkaido kondigde gisteren een onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk aan. Als blijkt dat het ongeluk te voorzien was geweest sluit de politie een strafrechtelijke aanklacht tegen de verantwoordelijke autoriteiten niet uit. In 1989 wees een rapport al op de wankele toestand van het rotsblok. Vier jaar later werd deze conclusie echter teruggedraaid en de rots “stabiel” genoemd. In de bergachtige regio komt veel steenslag voor.