In ochtend 400 ongelukken; Zware sneeuw veroorzaakt chaos op weg

ROTTERDAM, 19 FEBR. Hevige sneeuwval heeft vanochtend geleid tot een chaos op de wegen, vooral in de noordelijke provincies. Volgens de verkeerspolitie in Driebergen waren tot het middaguur zeker vierhonderd ongelukken gebeurd, waarbij twee mensen om het leven kwamen.

Als gevolg van de gladheid raakte het verkeer vanochtend volkomen ontregeld. In Friesland werd het openbaar vervoer stilgelegd, elders kampte het met grote vertragingen. Bij Kielwindeweer en Stadskanaal verongelukten twee automobilisten toen hun auto's van de weg raakten. Zeker vijftien mensen liepen vanochtend verwondingen op bij botsingen en slippartijen.

Politiekorpsen in Groningen, Friesland, Noord- en Zuid-Holland, Drenthe en Flevoland spraken van “een gekkenhuis”, “een ongekende verkeerschaos” en “een absolute puinhoop”. Volgens de politiewoordvoerder in Friesland zijn de wegen in die provincie “eigenlijk nauwelijks meer begaanbaar”. Hij zei te vrezen dat Friesland van de rest van Nederland zou worden afgesneden.

In de getroffen regio's was vanochtend gemiddeld tien centimeter sneeuw gevallen. De politie sloot in het noorden van Nederland uit voorzorg steeds meer wegen af, waaronder de provinciale weg Leeuwarden-Drachten. Opstoppingen onstonden vooral op viaducten, waar vrachtwagens en bussen niet tegen de hellingen omhoog kwamen.

De toegangswegen van Leeuwarden en Groningen raakten geheel verstopt. In Friesland staakte vervoersbedrijf vanmorgen de busdiensten. Wel zouden in de loop van de middag gestrande scholieren naar hun dorpen worden teruggebracht. In Groningen kampte vervoerbedrijf GADO met vertragingen die opliepen tot een uur. Vier bussen van GADO kwamen vast te zitten in de berm.

Ook in Noord-Holland reden de bussen niet meer.

De Noordhollandse busmaatschappij NZH besloot op last van de politie op de Afsluitdijk niet meer met bussen te rijden. De dijk tussen Enkhuizen en Lelystad werd afgesloten voor alle verkeer. Het treinverkeer reed op veel plaatsen met vertragingen. De overlast in de Randstad viel mee, omdat daar de ochtendspits al grotendeels voorbij was toen de sneeuw het gebied bereikte.

Rijkswaterstaat zette vanochtend op zo veel mogelijk wegen strooiwagens in, maar volgens een politiewoordvoerder in Groningen waren die niet tegen de enorme sneeuwval opgewassen. De meldkamers kregen meer meldingen binnen dan ze aankonden. De politie vermoedt dat vele gestrande automobilisten lang hebben moeten wachten op hulp van sleepbedrijven.

Automobilisten in Flevoland die na de middag slipten en een botsing veroorzaakten, moesten zelf hun schade opnemen. De politie kon niet nog meer ongelukken verwerken, aldus een woordvoerder, omdat alle beschikbare mensen op pad waren.

Pagina 3: Extra bussen ingezet voor gestrande scholieren

Langs veel wegen stonden voertuigen in de berm of in greppels. De busondernemingen in het noorden adviseerden scholen hun kinderen vrij te geven, om te voorkomen dat ze later niet meer naar huis zouden kunnen. Op het Centraal Station van Groningen kon scholier Ryan (15) na een rit van 2,5 uur vanuit Drachten meteen weer naar huis, want de lessen op school waren uitgevallen. “Dat wordt een nachtje Groningen”, mompelde Ryan toen hij bij de informatiebalie te horen kreeg dat Drachten onbereikbaar is. In de loop van de middag zette GADO extra touringcars in om de leerlingen te vervoeren.

In Groningen wachtten honderden mensen rond elf uur op het Centraal Station op hun bus. De stationrestauratie puilde uit met gestrande reizigers. In Leeuwarden raakten telefoonlijnen overbezet doordat werknemers zich massaal afmelden. Op het platteland van Friesland werd vandaag geen post bezorgd.

Met man en macht werkten medewerkers van Rijkswaterstaat om de wegen toch nog enigszins begaanbaar te maken. Volgens woordvoerder van Rijkswaterstaat was de situatie tegen half een redelijk onder controle. Er is massaal gestrooid en sneeuwschuivers werden ingezet. Rederij Doeksen heeft grote problemen met de veerboten naar Vlieland en Terschelling, omdat de radar door de sneeuwbuien wordt gestoord.Volgens een chauffeur van GADO is er te laat gestrooid. “Maar ik moet zeggen dat het ook wel erg snel ging. Om zeven uur was er nog niets aan de hand en half uur later was het een chaos.” Dat de bussen vol over de gladde wegen rijden is volgens hem niet gevaarlijk. “Al die automobilisten die je hard voorbij rijden is veel gevaarlijker.”