In laatste kwartaal '95 record aantal nieuwe hypotheken

ROTTERDAM, 19 FEBR. In de laatste drie maanden van vorig jaar is een record aantal nieuwe hypotheken op woningen afgesloten. Er zijn volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek 129.000 nieuwe woninghypotheken ingeschreven, een stijging met 32 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van 1994. Het totaalbedrag in het laatste kwartaal van vorig jaar bedroeg 18,8 miljard gulden. Ook dat is een record.

De forse toename van het aantal nieuwe hypotheken zorgde ervoor dat 1995 maar 5 procent achterbleef bij het topjaar 1994. De eerste drie kwartalen van 1995 was de afzet van hypotheken lager dan in dezelfde periode van 1994, maar het laatste kwartaal maakt de achterstand vrijwel goed.

De grote afzet van woninghypotheken hangt nauw samen met de forse daling van de hypotheekrente. Tussen april en december vorig jaar daalde de gemiddelde rente van 7,8 naar 6,5 procent. Sinds 1968 was de hypotheekrente niet meer zo laag.

De lage rente, en de gestegen huizenprijzen, doen ook veel mensen besluiten een tweede hypotheek af te sluiten ter financiering van allerlei aankopen. Het aandeel van hypotheken onder de 50.000 gulden in het totaal aantal particuliere hypotheken steeg van 13 procent in 1993 tot ruim 15 procent vorig jaar.