Filmfestival Berlijn geopend met prijzen

BERLIJN, 19 FEBR.Bij de officiële opening van de 46ste Berlinale, het filmfestival van Berlijn, zijn zaterdagavond in het Zoo Palast in Berlijn de eerste prijzen toegekend. Jodie Foster kreeg een Berlinale-Camera voor de door haar geregisseerde film Home for the Holidays. De film is een tragikomedie over familiegeluk, met in de hoofdrol onder anderen Geraldine Chaplin, Holly Hunter en Anne Bancroft. De Berlinale-Camera is een prijs voor een filmmaker of speler die hors concours aan het festival meedoet.

De eerste Gouden Beer werd ook toegekend. De 86-jarige regisseur Elia Kazan werd gelauwerd voor zijn hele filmische oeuvre. Kazan maakte beroemde films als East of Eaden, A Streetcar named Desire en America, America, en regisseerde sterren als Marlon Brando, James Dean, Spencer Tracy, Gregory Peck en Kirk Douglas.

Acteur Jack Lemmon zal aan het eind van het Berlijnse Festival ook een Gouden Beer krijgen voor zijn gehele oeuvre.