.. de kunstenaars kijken toe

“Kunst moet emoties oproepen”, vergoelijkt Van den Dobbelsteen terwijl hij zijn hoofd in de nek legt en naar zijn lichtsculpturen kijkt. “Deze houding had meneer Mateman niet toen hij zijn oordeel uitsprak, want toen stonden ze nog op de grond.”

In de Tweede Kamer leidt kunst altijd tot een eruptie aan emoties. Zo hangt in de passage van de Tweede Kamer het kunstwerk 'Nederland, land aan de zee' van beeldhouwer Auke de Vries. Mateman vond het lelijk, maar klom niet op de barricaden omdat koningin Beatrix haar medewerking had verleend aan het meterslange vooral in staal uitgevoerde lijnenspel waarvan de Nederlandse vlag en wimpel een belangrijk onderdeel zijn. Het toenmalige Tweede Kamerlid Hans Dijkstal, nu VVD-minister van Binnenlandse Zaken, hoopte dat de staalkabel binnen één jaar zou doorroesten en het hele gevaarte “naar beneden zou sodemieteren”. Het hangt inmiddels bijna twee jaar.

De VVD'er Broos van Erp, voorzitter van de Tweede-Kamercommissie die de bouw heeft begeleid, is zeer verbolgen over de opstelling van zijn CDA-collega. “Als je een bruid ziet twee uur voordat ze trouwt is dat ook geen gezicht.” In zowel de CDA- als VVD-fractie zijn weddenschappen afgesloten of de lichtsculpturen dit jaar al zullen verdwijnen. Vrijdag werd een poging gedaan om het verzet in de kiem te smoren. “Ze kunnen niet meer weg”, verzekerde Evert Jan Nusselder, restauratie-adviseur van de Rijksgebouwendienst. Van den Dobbelsteen blijft in de lucht. Nu Fokker nog.

    • Cees Banning