Cricketteam oogst respect tegen Kiwi's

ROTTERDAM, 19 FEBR. De Nederlandse cricketers verloren hun eerste WK-wedstrijd van Nieuw Zeeland kansloos, met 119 runs verschil. Toch ging Oranje niet af in de ongelijke strijd in Baroda. Het vergaren van respect is, zoals aanvoerder Steven Lubbers voor de start van het toernooi had gezegd, van meer belang temidden van de grote cricketnaties ter wereld.

Het krachtsverschil is te groot om Nederland een reële kans toe te dichten tegen een van de testlanden. Bij voorbaat stond vast dat Oranje vier wedstrijden zal verliezen en alleen in het treffen tegen de Verenigde Arabische Emiraten een kans op een zege heeft. Daarna gaat de ploeg naar huis en gaat het WK voor de acht kwartfinalisten pas serieus beginnen.

Dat Nederland acht Nieuw-Zee landers uit kreeg, is een goede prestatie. “Het heeft ons een hoop goed gedaan”, concludeerde Lubbers na afloop. Toch kwam de tegenstander geen moment in moeilijkheden. De meeste Kiwi's maakten veel runs voordat ze werden geëlimineerd. Vier spelers haalden een totaal boven de vijftig. Craig Spearman was topscorer met 68.

De wedstrijd, bijgewoond door 20.000 Oranje-gezinde fans, was spectaculair begonnen. Er stond pas één run op het bord toen Nathan Astle, de eerste Nieuw-Zeelander, naar de kant moest. Hij had afgelopen woensdag nog 101 runs gemaakt tegen Engeland, dat mede daardoor een verrassende nederlaag leed. Astle, die voor het Rotterdamse VOC speelde, ging run out door een gerichte aangooi op de palen van Klaas-Jan van Noordwijk.

Astle's teamgenoten zorgden er daarna voor dat de zaken werden rechtgezet. Na 50 overs stond er het respectabele totaal van 307. Dat was voor Nieuw Zeeland net geen record in de WK-geschiedenis. Eén keer eerder scoorde het land twee runs meer in een duel. Routinier Lubbers boekte een persoonlijk succes door drie wickets te pakken. “Ons fielden kon niet beter”, zei de aanvoerder. Een aantal Nederlanders kampte nog met de gevolgen van een lichte voedselvergiftiging na een spaghetti-maaltijd eerder in de week.

Lubbers had gehoopt dat zijn ploeg in elk geval op 200 uit zou komen, maar Nederland bleef op 188 steken. Peter Cantrell, de Australiër in Nederlandse dienst, bood hardnekkig tegenstand. Evenals de in Engeland spelende Roland Lefebvre, die bowlend geen succes kende. Beiden kwamen tot 45 runs. Van Noordwijk haalde 37 runs en ging niet uit.

In vergelijking met het batting-totaal van andere zwakke landen heeft Nederland het met 188 runs verdienstelijk gedaan. De ploeg van de Verenigde Arabische Emiraten kwam gisteren tegen Engeland tot slechts 136 all out. Eerder wisten de Arabieren 152 tegen Zuid-Afrika te maken. Ook Zimbabwe, sinds kort het negende testland, was met 151 voor 9 tegen West-Indië niet bijster succesvol. Alleen Kenia gaf India, één van de thuislanden, redelijk partij door op 199 voor 6 uit te komen.

Nederland speelt donderdag zijn tweede wedstrijd tegen Engeland. De Britten, die hun eerste wedstrijd van Nieuw Zeeland verloren, hadden zoals verwacht geen enkele moeite met de VAE. Al na 35 van de 50 toegestane overs passeerden ze het totaal van de tegenstander voor het verlies van twee wickets. Topscorer was Graham Thorpe met 44 runs not out. Neil Smith maakte 27 runs alvorens hij ziek naar de kant ging.