Chipknip versneld ingevoerd

AMSTERDAM, 19 FEBR. De chipknip van de gezamenlijke Nederlandse banken wordt een jaar eerder landelijk ingevoerd dan de bedoeling was. Deze elektronische portemonnee komt deze zomer al beschikbaar voor de consument. Maar de voorbereiding van concurrende systemen, zoals de kaart van PTT Telecom en de Postbank en de klantenkaart van Albert Heijn gaat ondertussen gewoon door.

Met de aankondiging van ABN Amro-bestuurder drs. P. Ribourdouille dit weekeinde dat de chipknip meer functies krijgt is de slag om het elektronisch betalen in Nederland goed losgebarsten. Ribourdouille liet namens de banken weten dat de chipknip veel meer functies krijgt dan oorspronkelijk de bedoeling was. De gebruiker kan er onder meer mee bellen, parkeren en reizen met het openbaar vervoer. Ook zou de chipknip kunnen dienen als spaarkaart van de supermarkten of als ledenpas voor bijvoorbeeld verenigingen of als Museumjaarkaart.

Met de verbeterde chipknip komen de banken tegemoet aan kritiek van grootwinkelbedrijven als Albert Heijn, Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer. Deze bedrijven weigerden vorig jaar mee te doen aan een proef met de chipknip in Arnhem. De detaillisten vonden dat de chipknip te weinig mogelijkheden had en bovendien te duur was. De Postbank, onderdeel van het ING-concern en de PTT brachten in december plannen naar buiten voor een kaart die wél meer functies zou bevatten en moest gaan concurreren met de chipknip. Door de deelname van de Postbank aan dat project trad een scheuring op in het bankenfront. Een woordvoerder van de Postbank beklemtoonde vanmorgen dat de voorbereidingen van de Postbank-PTT-kaart, die in oktober wordt geïntroduceerd gewoon doorgaan.

Maar ook de detaillisten hebben niet stilgezeten. Albert Heijn kondigde enkele weken geleden aan te werken aan een eigen klantenkaart voor betaalfuncties. Daarmee zou de grootste supermarktketen van Nederland in feite actief worden op een terrein waarop de Nederlandse banken nu nog een monopolie hebben. De afgelopen jaren was er sprake van een fundamentele verandering van het betaalgedrag van de consument als gevolg van de snel toegenomen populariteit van debet- en creditkaarten.

Een woordvoerder van Albert Heijn zei vanmorgen dat de voorbereidingen voor de klantenkaart gewoon door gaan. “We zullen het gesprek met de banken wel hervatten, want we zijn niet in principe gekant tegen de chipknip.” Overigens werkt ook de belangenclub van de Nederlandse supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) samen met inkooporganisatie Superunie en busmaatschappij VSN aan een eigen kaart, de primeur kaart.

ABN Amro ontvouwde dit weekeinde een ontwerp voor de chipknip dat de concurrentie de pas moet afsnijden. Interpay, de organisatie van de banken die de chipknip beheert, gaat drie verschillende chipknippen uitgeven. Behalve de multi-functionele chipknip komt er ook een versie waarmee alleen kleine betalingen kunnen worden verricht. Verder gaan de banken kaarten in licentie uitgeven, bijvoorbeeld aan organisaties als de ANWB. Die zou de ledenpas kunnen vervangen door de nieuwe kaart met allerlei nieuwe functies.

In Arnhem loopt momenteel een proef waarbij alleen een chipknip wordt uitgetest waarmee kleine betalingen kunnen worden gedaan. Dit is overigens wel de grootste chipknip-proef die ooit ter wereld is gehouden. De banken zeggen dat de proef in Arnhem een succes is.

Interpay is er volgens eigen zeggen door betere technieken in geslaagd verschillende functies op één chip te combineren. Vandaar dat de banken een jaar eerder dan gepland met de chipknip komen, terwijl die bovendien meer mogelijkheden biedt dan eerder de bedoeling was. Eind volgend jaar wil Interpay al ten minste 15 miljoen chipkaarten in omloop hebben. De 80.000 pin-automaten in winkels en benzinestations zouden daartoe nog dit jaar omgebouwd moeten worden. Verder verwachten de banken dat 150.000 winkels, die niet over een pin-automaat beschikken, een speciale betaalautomaat aanschaffen voor de chipknip. De kaart kan bij elk van de 5.000 bestaande geldautomaten worden opgeladen. Ook zijn er plannen om volgend jaar een apparaat te introduceren waarmee iedereen thuis via de telefoon de chipknip kan opladen.