BZ zou over Zaïre onjuist informeren

AMSTERDAM, 19 FEBR. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verstrekt foutieve informatie over Zaïre, waardoor Zaïrese asielzoekers in Nederland onterecht worden afgewezen. Dit heeft de voorzitter van de Zaïrese oppositiepartij UDPS in Nederland, Mukelenge Kabamba, zaterdag op een bijeenkomst in Amsterdam gezegd.

De Zaïrese oppostieleider beschuldigde het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ervan voor zijn onderzoeken in Zaïre leden van het regime van de heersende president Mobutu in te zetten. Deze leden zouden onjuiste informatie aan het ministerie verstrekken om zo te voorkomen dat de tegenstanders van het regime in Nederland politiek asiel krijgen.

Ook willen sommige Zaïrese onderzoekers geld voor hun diensten, aldus Mukelenge Kabamba. Hij verhaalde zaterdag van een Zaïrese vrouw die in Nederland asiel had aangevraagd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zond daarop een onderzoeker naar het huis van haar ouders in Zaïre om haar verhaal te controleren. De onderzoeker zou echter geld hebben gevraagd aan de ouders. Gaven zij dat geld niet, dan zou hij onjuiste informatie doorspelen aan de Nederlandse regering, meent Mukelenge Kabamba.

De zogenoemde ambtsberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waaraan Justitie de asielaanvragen van vluchtelingen toetst, zijn hulporganisaties en advocaten al langer een doorn in het oog. De UDPS heeft inmiddels een brief geschreven aan staatssecretaris Schmitz (Justitie) waarin de partij onder meer dertien gevallen beschrijft van volgens de UDPS foutieve ambtsberichten.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken erkent desgevraagd dat bij de totstandkoming van ambtsberichten gebruik wordt gemaakt van 'vertrouwens-advocaten' uit het land zelf. “Maar dat gebeurt op degelijke wijze”, aldus een woodvoerder. Ook wijst het ministerie erop dat ambtsberichten mede gebaseerd worden op onderzoek van - in het geval van Zaïre - de organisaties voor de rechten van de mens Africa Watch en Amnesty International.