'Britse volk gelooft niet meer in het koningshuis'

LONDEN, 19 FEBR. Slechts eenderde van de Britten gelooft nog dat de Britse monarchie het jaar 2050 haalt. Dat blijkt uit een opiniepeiling van het bureau Mori die is uitgevoerd in opdracht van het zondagsblad The Independent on Sunday.

Van de ondervraagden denkt 43 procent dat de monarchie over 50 jaar niet meer bestaat; 33 procent is ervan overtuigd dat het instituut de komende halve eeuw zal overleven. Zes jaar geleden twijfelde nog maar een op de tien ondervraagden aan het zitvlees van het koninklijk huis.

De enquête laat zien dat de Britse steun voor de monarchie de laatste jaren flink is gekelderd. Twaalf jaar geleden dacht nog 77 procent van de Britten dat de natie slechter af zou zijn zonder koningshuis. Dat aandeel was vier jaar geleden al gedaald tot 50 procent. Met 34 procent is nu voorlopig een dieptepunt bereikt. In de laatste zes jaar is de groep mensen die meent dat het Verenigd Koninkrijk wel zou varen bij afschaffing van de monarchie bijna verdrievoudigd tot zeventien procent. Tweeënveertig procent denkt dat het voor de toestand van het land geen verschil maakt: wel of geen monarchie.

Van de ondervraagden denkt 41 procent dat prins Charles het als koning goed zou doen, 40 procent heeft daar geen enkel vertrouwen in. Vijf jaar geleden meende nog 82 procent van de Britten dat Charles een goede vorst zou zijn.