Bombardier zet compleet plan op voor Fokker

ROTTERDAM, 19 FEBR. De Canadese vliegtuigbouwer Bombardier zal minister Wijers van Economische Zaken eind deze week een compleet business-plan presenteren voor de overname van Fokker.

Dat is volgens betrokkenen afgelopen weekeinde gebleken in gesprekken tussen een delegatie van Bombardier met minister Wijers (Economische Zaken) en bewindvoerders en bestuursleden van Fokker.

Een bijdrage van de Nederlandse overheid bij een eventuele overname van Fokker is in de gesprekken met Economische Zaken nog niet aan de orde geweest. Volgens sommige bronnen verwachten de Canadezen echter op een aantal punten wel degelijk ondersteuning van de Nederlandse staat.

Bombardier legde afgelopen vrijdag, in tegenstelling tot eerder uitgesproken verwachtingen van de kant van Fokkers centrale ondernemingsraad, nog geen bod op tafel. Het bedrijf heeft toegezegd minister Wijers binnen één week een compleet business-plan te zullen overleggen. Daaruit zal exact blijken welke winstvooruitzichten de Canadezen voor een gecombineerde onderneming zien. Daarna zullen pas de echte onderhandelingen over de overneming van Fokker of belangrijke delen van de Nederlandse vliegtuigbouwer beginnen.

De Canadezen hebben volgens goed geïnformeerde bronnen minister Wijers en enkele van zijn topambtenaren “een bewonderenswaardige presentatie” gegeven over het eigen bedrijf, over hun financiële positie en over de manier waarop ze Fokker in hun eigen concern denken in te passen.

De gesprekken tussen Wijers, Bombardier, de bewindvoerders Deterink en Schimmelpenninck en Fokker-topman Van Schaik hebben van vrijdagmiddag tot laat in de avond geduurd.

Het is niet duidelijk of de Canadezen bij een nieuw Fokker een rol voor de Nederlandse overheid als aandeelhouder zien. In elk geval is wel gesproken over een nieuwe kredietfaciliteit voor het (door)ontwikkelen van Fokker-vliegtuigen. Het huidige ontwikkelingsfonds voor Fokker, ondergebracht in het NIVR, houdt op te bestaan indien - zoals te verwachten is - de oude Fokker-holding eerst failliet wordt verklaard bij een doorstart onder leiding van Bombardier. Fokker is het NIVR (dat namens de overheid optreedt) momenteel circa 800 miljoen gulden schuldig. Volgens een Fokker-woordvoerder is het onvermijdelijk dat de overheid in een nieuwe situatie op het punt van ontwikkelingsgelden steun verleent.

Verder steun van de Nederlandse staat op het gebied van de exportfinanciering. Een punt waarvoor nog een oplossing moet worden gevonden is een instrument voor het leasen van vliegtuigen. Door het doorsnijden van de banden met Daimler-Benz en DASA kan Fokker hoogstwaarschijnlijk niet meer beschikken over de mogelijkheden die de Duitsers op dat gebied boden.

De andere serieuze kandidaat voor Fokker (of een groot deel van het bedrijf), het Zuidkoreaanse Samsung, heeft in weekeinde zijn onderzoek naar de toestand van de Fokker-boedel voortgezet. Fokker heeft nog tot ongeveer de eerste week van maart de tijd, daarna is het boedelkrediet van de overheid (255 miljoen gulden) opgesoupeerd.