Beurs in mineur door val dollar en obligaties

AMSTERDAM, 19 FEBR. Evenals de dollar en de obligatiemarkt moesten ook de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vanmorgen inleveren. De AEX-index van meest verhandelde fondsen stond omstreeks het middaguur op 505,15 punten een verlies van 3,41 punten.

AMSTERDAM Daarmee was de index weer enigszins hersteld van de zwakke opening op 504,10 punten. De koersontwikkeling op het Damrak werd negatief beïnvloed door de lagere dollar en obligatiekoersen. De obligatiemarkt klapte vanmorgen in elkaar. De lange rente - het rendement op tienjarige staatsleningen - steeg tot boven de 6,34 procent tegenover 6,20 procent afgelopen vrijdag.

Vooral de financiële waarden stonden vanmorgen onder druk. Procentueel gezien was Aegon de sterkste daler. Het aandeel leverde 1,20 gulden in op 68,80. ABN Amro verloor een gulden op 71,30, Fortis Amev 1,90 gulden op 107,60 en ING 1,30 op 107,20 gulden.

De koersdaling van de Amerikaanse dollar ging ten koste van de grote multi-nationals. Koninklijke Olie verloor 2,20 gulden op 228,30. Volgens handelaren spelen de tegenvallende cijfers over het vierde kwartaal de Brits-Nederlandse onderneming nog steeds parten. Unilever, dat morgen voor beurs resultaten publiceert, tuimelde 1,60 gulden tot 233,10 gulden.

De grootste verliezer was vanochtend Van der Giessen de Noord. De directie van de scheepswerf maakte vrijdag na het sluiten van de beurs bekend over 1996 een fors lagere winst te verwachten in vergelijking met het afgelopen jaar. De koers van het aandeel Van der Giessen noteerde omstreeks het middaguur ruim 20,90 gulden lager op 60,10 gulden.

De aandelenhandel had overigens niet veel om het lijf. “Grote verkopers vinden in deze markt geen tegenpartij. Dan houdt het snel op”, aldus een beurslid. Op de obligatiemarkt was de handel vooral in het eerste half uur na opening onstuimig.

De dollar heeft zijn duikvlucht vanmorgen voortgezet. Omstreeks het middaguur noteerde de Amerikaanse munt 1,6217 gulden tegenover een slotkoers van 1,6350 afgelopen vrijdag. In Tokio stond de dollar eerder op de dag al fors onder druk.

Volgens economisch onderzoeker H. Honig van de Rabobank koestert de valutamarkt steeds minder hoop op een verlaging van het Duitse discontotarief. De groei van de Duitse M3-geldhoeveelheid was in december sterker dan verwacht. Wanneer de groei van de Duitse geldhoeveelheid - die deze week bekend wordt gemaakt - opnieuw hoog uitvalt acht Honig het denkbaar dat er voorlopig een einde komt aan de aanhoudende renteverlagingen van de Duitse centrale bank, die gunstig zijn voor de koers van de dollar. De lire opende vanmorgen op de Europese valutamarkten fors lager. De Italiaanse munt gaat gebukt onder het vooruitzicht van vervroegde verkiezingen op 21 april.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio zorgde de koersdaling van de dollar tegenover de yen, in combinatie met winstnemingen, voor een lagere Nikkei-index. De index voor de 225 belangrijkste aandelen eindigde 81,52 punten lager op 20.721,25. De omzet bleef met 250 miljoen beperkt. Veel Amerikaanse beleggers lieten het vandaag afweten, omdat de financiële markten in de Verenigde Staten vandaag gesloten. Het is daar vandaag Presidents Day.