Vredesproces Israel baart Pronk zorgen

JERUZALEM, 17 FEBR. Minister Pronk van Ontwikkelingssamenwerking maakt zich zorgen over schending van mensenrechten in “de Palestijnse natie” en beschuldigt Israel ervan met de voortzetting van de nederzettingenpolitiek in strijd “met de geest van vredesakkoord” van Oslo te handelen.

Na een bezoek aan de westelijke Jordaanoever en de Gazastrook schetste Pronk gisteren in Jeruzalem een pessimistisch beeld van de ontwikkeling van het Israelisch-Palestijnse vredesproces. Mede op grond van een onderhoud met Yasser Arafat en leden van de Palestijnse oppositie trok hij de conclusie dat “een riskante situatie is ontstaan die niet mag worden onderschat”.

Pronk vindt dat Arafat van de Palestijnse bevolking een hoge prijs eist voor onder meer de veiligheid van Israel, terwijl Israel met de uitbreiding van nederzettingen, aanleg van wegen voor kolonisten en het verwoesten van Palestijnse huizen tegen de Palestijnse aspiraties ingaat. De frustratie onder Palestijnen loopt verder op door Israels recente afgrendeling van de westelijke Jordaanoever en de strook van Gaza waardoor tienduizenden Palestijnse arbeiders hun inkomen verliezen. Volgens Pronk ontstaat daardoor bij de Palestijnen “echte armoede”. Als Israel deze afgrendeling om veiligheidsredenen tot de komende algemene verkiezingen handhaaft, verliezen de Palestijnen in vier maanden 360 miljoen dollar aan inkomen.

Wanhoop over het uitblijven van de vruchten van de vrede kan volgens minister Pronk bij de Palestijnen tot oncontroleerbare situaties leiden, die ertoe leiden dat het Palestijnse veiligheidsapparaat nog harder moet optreden. Dit is volgens Pronk een gevaar voor de democratische grondslagen van de Palestijnse natie. Pronk heeft Yasser Arafat daarop gewezen en van de Palestijnse leider de belofte gekregen dat vertegenwoordigers van het Rode Kruis een bezoek aan Palestijnse gevangenen mogen brengen.

    • Salomon Bouman