VLADIMIR ZJIRINOVSKI

De kleurrijke Vladimir Zjirinovski (49) is leider van de Liberaal-Democratische Partij die, zo wordt wel gezegd, noch liberaal, noch democratisch is. De goed georganiseerde beweging heeft geen ander doel dan Zjirinovski president te maken en, wat diens doel zal zijn als hij dat eenmaal is, weet niemand. Zjirinovski heeft al eens gratis wodka beloofd, gedreigd kernafval in de Baltische landen te dumpen en Amerika de schuld gegeven van de oorlog in Tsjetsjenië. Met een mengsel van bizarre humor, radicaal nationalisme en zijn roep om een 'sterke man' appelleert Zjirinovski echter aan een aanzienlijk deel van het electoraat, gezien zijn verrassende resultaten bij voorgaande verkiezingen. In de peilingen staat hij nu op 11 procent, zijn kansen op de eindoverwinning komende zomer worden gering geacht. Maar met Zjirinovski is niets onmogelijk.