Themapark Archeon dreigt failliet te gaan

ROTTERDAM, 17 FEBR. Het ambitieuze archeologische themapark 'Archeon' in Alphen aan den Rijn dreigt op korte termijn failliet te gaan. Gemeentebestuur en ABN Amro ruziën over de vraag wie welk deel van de hoog opgelopen verliezen voor zijn rekening moet nemen.

Het 60 hectare grote themapark is nog geen twee jaar open en heeft 69 miljoen gulden gekost. Het openluchtmuseum moest de Nederlandse geschiedenis en prehistorie voor een groot publiek toegankelijk maken. Aanvankelijk werd gerekend op een miljoen bezoekers per jaar, maar al snel bleek het werkelijke aantal hooguit eenderde te zijn. Om de duizend meter tussen het station van Alphen en het themapark te overbruggen werd ook nog voor 10,5 miljoen gulden een 'monorail' aangelegd.

Volgens het projectontwikkelingsbureau van ABN Amro is het verlies van Archeon, waar 175 tot 200 mensen werken, opgelopen tot 80 miljoen gulden. Het gemeentebestuur van Alphen trekt deze berekening in twijfel. “Nog geen twee maanden geleden ging het om een verlies van 72 miljoen gulden. Vier miljoen per maand vinden we wel wat veel”, zegt wethouder Van der Veen Meerstadt.

Eind vorig jaar al vroeg ABN Amro toestemming om 20 hectare van het terrein te bestemmen voor woningbouw in de vrije sector. Het gemeentebestuur heeft zich daarmee akkoord verklaard, maar onder strikte voorwaarden. Van de bank worden extra investeringen tot vijf miljoen per jaar geëist om Archeon aantrekkelijker te maken, alsmede de garantie dat het park nog ten minste vijf jaar open blijft. ABN Amro heeft het gemeentebestuur deze week laten weten niet met de voorwaarden akkoord te gaan.

ABN Amro werd enkele jaren geleden juridisch eigenaar van 60 hectare weidegrond. “In het contract dat destijds is opgesteld verplicht de bank zich om ten minste vier jaar met Archeon door te gaan. Nu wil men er na twee jaar al van af”, stelden wethouders uit het Alphense college gisteren verontwaardigd vast.

Vertegenwoordigers van ABN Amro en het gemeentebestuur hebben volgende week een beslissend gesprek over de kwestie.