Speculatie leidt tot dieptepunt koers rand

JOHANNESBURG, 16 FEBR. De Zuidafrikaanse munteenheid, de rand, is gisteren naar een dieptepunt gezakt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Speculanten verkochten massaal de munt, omdat zij vrezen dat de overheid de controle op het deviezenverkeer zal versoepelen en zo een vlucht van kapitaal op gang zal brengen.

De autoriteiten ontkennen overigens dat een versoepeling ophanden is. Desondanks zakte de rand verder en verloor de afgelopen twee dagen meer terrein ten opzichte van de dollar dan in het hele voorgaande jaar. Rond het middaguur gisteren kostte één dollar 3,80 rand, tegen de koers van 3,65 op donderdag.

De koersval begon donderdagmiddag toen (later tegengesproken) geruchten de ronde deden dat president Nelson Mandela een lichte hartaanval had gehad. Een zware klap kreeg de koers toen enkele grote investeringfondsen in Europa en de Verenigde Staten hun randen verkochten.

Economen menen dat enige verzwakking van de rand, die sinds midden 1995 stabiel was gebleven ten opzichte van de dollar, gerechtvaardigd is gezien het verschil in inflatieniveau tussen Zuid-Afrika en de VS. “De rand was overgewaardeerd, waardoor de exportindustrie schade leed. Dit is dus een beweging in de goede richting. Maar ik ben er van overtuigd dat de centrale bank ongerust is over de snelheid van de beweging,” aldus Edward Osborn van het bureau Edey Rogers & co. Volgens de investeringsbank USB was de rand 7 a 10 procent overgewaardeerd ten opzichte van de dollar.

De regering heeft eerder al duidelijk gemaakt dat het belemmeringen op het kapitaalverkeer wil opheffen om zo het vertrouwen van investeerders te versterken. President Mandela zei vorige week in het parlement dat de enige vraag nog is wanneer dit gaat gebeuren. De regering en de centrale bank willen echter een geleidelijke opheffing van de belemmeringen. Vorig jaar werd al het systeem van twee koersen, een voor financiële transacties en een voor handelstransacties, afgeschaft. Analisten verwachten dat Zuidafrikaanse financiële instellingen, die zo'n 500 miljard rand beheren, in de toekomst de mogelijkheid zullen krijgen direct in het buitenland te investeren. (Reuter)