Soapster Katja Schuurman kent haar beperking

“Het was eigenlijk de bedoeling dat ik maar drie weekjes zou blijven”, zegt de 20-jarige Katja Schuurman over haar rol in de veelbekeken RTL-soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST). Na anderhalf jaar is ze in de rol van Jessica Harmsen uitgegroeid tot één van de populairste soapsterren op de Nederlandse tv. En ze stond de afgelopen twee maanden met tv-collega's Roos en Linda nummer één in de hitlijsten met het liedje Ademnood.

“Na mijn atheneum wist ik absoluut niet wat ik wilde gaan doen. Ik had me net ingeschreven voor de studie politicologie. Toen kwam dit.” Schuurman danste in een showballet en stond bij verschillende castingsbureaus ingeschreven. Via het bureau van Harry Klooster mocht ze auditie doen bij de soap. “Na twee weken meedraaien, vertelde een producer dat ik mocht blijven.”

Vier jaar geleden deed zij al acteerervaring op in de NCRV-jeugdserie Uit de school geklapt. Maar dat de rol van Jessica in de serie zo'n succes zou worden, verbaasde niet alleen haarzelf, maar de hele crew. “Het ging echt heel snel. Natuurlijk moet je jezelf dan bewijzen binnen zo'n groep, maar er was geen afgunst.”

Schuurman wordt dagelijks overladen met fanmail. Brieven met persoonlijke problemen beantwoordt ze zelf. “De jonge fans vragen mij niet voor niets om advies. Anders waren ze wel naar hun ouders gegaan.” Wie de kijkers zijn is haar niet erg duidelijk. Wel weet ze dat vele jongeren om acht uur met een bordje op schoot voor het scherm zitten.

Deze week werd Schuurman in Nieuwe Revu uitgeroepen tot de op één na mooiste vrouw van Nederland. Haar eerste reactie: “Wie is de mooiste? Oh, Tatjana.” Vervolgens relativerend: “Het is vleiend, maar ik probeer absoluut geen sekssymbool te zijn. Dat maken anderen van je.” Ze is net als vele andere Goede Tijden-actrices door de blootbladen benaderd. “Dat doe ik niet. Ik wil me niet alleen profileren met mijn uiterlijk. Misschien dat ik over een paar jaar wel ja zeg.”

Een verklaring voor haar populariteit heeft ze niet. “Het is, denk ik, een combinatie van uitstraling en acteerprestaties. En niet alleen mijn uiterlijk, want je ziet veel meer mooie koppies op de televisie.”

De herriemakende brommers van jongens voor haar deur, handtastelijkheden in de tram en - diverse geheime nummers - nachtelijke telefoontjes niet meegerekend, valt de inbreuk op haar privéleven mee. De actrice slikt veel maar de verhalen in de roddelbladen over haar relaties en borstvergroting gaan haar te ver. “Ik hoop dat de mensen het met een korrel zout nemen en heb besloten mijn energie daar niet in te steken. Ze blijven toch schrijven.” “In Amsterdam merk ik vaak niet dat iedereen naar me kijkt. Als we optreden in het noorden, oosten of zuiden is dat anders.”

Schuurman doelt op de discobezoeken ieder weekend met Babette van Veen en Guusje Nederhorst om het liedje Ademnood te zingen. In maart komt de tweede single van het trio uit maar “dat is echt de laatste”. “Ik was erg bang voor een afgang toen ik onze hoesjes overal zag liggen.” Ademnood werd in één avond ingezongen. “En de volgende avond nog een paar oehs en aahs”. Schuurman: “Het is vrij lullig dat mensen die absoluut beter kunnen zingen niet doorbreken en wij wel. Mijn zusje van achttien bijvoorbeeld, zingt veel beter dan ik, maar het lukt haar niet. Dat is ook het rare van het Nederlandse publiek. Omdat ik bekend ben luisteren mensen naar me en krijg ik de kans om te laten zien wat ik kan.”

    • Kees-Jan Dijkstra