Slakkenpost

Wie een brief naar Italië wil sturen, dient daar ruim de tijd voor te nemen. Samen met de Griekse scoren de Italiaanse posterijen het slechtst in Europa. De Europese posterijen streven ernaar tachtig procent van alle brieven die van het ene naar het andere land verstuurd worden, binnen drie dagen bezorgd te hebben. In de meeste landen lukt dat redelijk.

Price Waterhouse verricht elk half jaar een onderzoek naar de kwaliteit van de postbezorging in opdracht van de International Post Corporation (IPC), het samenwerkingsverband tussen de Europese en Noord-Amerikaanse posterijen. Denemarken scoorde in de eerste helft van 1995 het best. Bijna negentig procent van alle pan-Europese post kwam daar binnen drie dagen na verzending aan. Nederland doet het bijna even goed. Voor heel Europa kwam in de eerste zes maanden van 1995 77,2 procent van alle post binnen drie dagen aan. In 1994 was dat nog 69,5 procent.

Griekenland en Italië bleven in 1995 onder de norm. Van alle brieven die bijvoorbeeld vanuit IJsland naar Italië werden verstuurd, kwam slechts een half procent binnen drie dagen aan. De brieven die uit Griekenland naar Italië gingen, vielen in 0,9 procent van de gevallen op tijd door de brievenbus. De IPC is speciale kwaliteitsprogramma's gestart om de prestaties van de twee Zuid-Europese landen te verbeteren.

    • Arlen Poort