Madrid overweegt Baskische partij te verbieden

MADRID, 17 FEBR. Het Spaanse kabinet heeft het openbaar ministerie opdracht gegeven de mogelijkheid te onderzoeken van een verbod op de politieke arm van de Baskische afscheidingsbeweging ETA, Herri Batasuna (HB). Het besluit is gistermiddag in de kabinetsvergadering genomen, nadat justitie eerder had besloten om een videoband voor de verkiezingscampagne van Herri Batasuna in beslag te nemen. Hierop zijn onder anderen drie gemaskerde ETA-leden te zien die een uitleg geven over hun gewapende strijd voor een onafhankelijke Baskische natie.

Een mogelijk verbod van Herri Batasuna en juridische vervolging van haar politieke leiders vormt een belangrijke breuk met het officiële regeringsbeleid tot dusverre. Organisaties rond de ETA, zoals HB en de jeugdbeweging Jarrai, werden hierbij ongemoeid gelaten. De regeringsactie volgt op de moord eerder deze week op de vroegere president van het Constitutionele Hof, Francisco Tomás y Valiente, door een terreur-commando van de ETA. Vorige week vermoorde de ETA in San Sebastián de socialistische advocaat Múgica. In een officiële verklaringen vergoelijkte HB op beide moorden als onderdeel van de strijd voor een Baskische staat.

Beide aanslagen hebben tot grote onrust geleid in Spanje, waar de officiële campagne voor de landelijke verkiezingen van 3 maart deze week van start is gegaan. Alle politieke partijen hebben aangedrongen op een strengere aanpak van de ETA.

Volgens onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die het laatste jaar het onderzoek in gang zette naar de moordeskaders tegen de ETA in de jaren tachtig, bestaat er voldoende reden om de top van HB te vervolgen wegens hulp aan een gewapende bende. Garzón, die tevens het onderzoek leidt naar de moord op Tomás y Valiente, heeft inmiddels opdracht gegeven alle kopieën van de video met verkiezingspropaganda voor HB in beslag te nemen. De partij heeft enkele vertegenwoordigers in het nationale parlement van Spanje. In de regio Baskenland kan de partij op een aanhang van ongeveer zeventien procent rekenen.