KPN overweegt deel te nemen in sportkanaal

ROTTERDAM, 17 FEBR. Koninklijke PTT Nederland (KPN) voert besprekingen over “vormen van deelname” in het sportkanaal dat de KNVB wil opzetten. Dat heeft een woordvoerder van PTT Telecom gisteravond bevestigd.

Een woordvoerder van KPN weigert nadere details te geven. Als KPN daadwerkelijk gaat participeren in het sportkanaal is dat een breuk met het tot dusver gevoerde beleid. KPN heeft eerdere berichten over een mogelijke deelname in RTL5 pertinent ontkend met als reden dat het bedrijf niet geïnteresseerd was in actieve deelname in programmering.

Van KPN-dochter Casema, 's lands grootste kabelexploitant, was wel bekend dat ze wil deelnemen in het sportkanaal. PTT Telecom, een andere dochter van KPN, is al als sponsor van de eredivisiecompetitie aan de KNVB verbonden. Die verbintenis, goed voor een jaarlijkse vergoeding van twee miljoen gulden, loopt aan het eind van het seizoen af. Beide partijen zouden het voornemen hebben de overeenkomst voort te zetten.

Met het sportkanaal wil de KNVB deze zomer starten. Naast de voetbalbond hebben onder meer ING, Philips en Endemol een aandeel in het consortium dat voor een miljard gulden de voetbalrechten wil kopen. De initiatiefnemers van het kanaal hebben 15 procent van de aandelen gereserveerd voor kabelbedrijven. Premier Kok zei gisteren na afloop van de ministerraad dat belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal bij de publieke omroep te zien moeten blijven. De voorgenomen oprichting van het sportkanaal is volgens de premier aanleiding “structureel na te denken over de toekomst van het publieke bestel”.

Kok gelooft niet dat het publieke bestel afhankelijk is van het voetbal, maar de drie publieke zenders zullen het volgens hem wel moeilijk krijgen. Omdat de verdiensten rondom voetbalwedstrijden “cruciaal” zijn, moet de publieke omroep voldoende wedstrijden kunnen uitzenden om toereikende reclame-inkomsten te kunnen verwerven.

Behalve belangrijke voetbalwedstrijden van het Nederlands elftal denkt Kok daarbij ook aan samenvattingen van competitiewedstrijden. Deze hebben volgens hem een belangrijke functie. “Ik moet er niet aan denken de volle negentig minuten naar RKC-NEC te moeten kijken”, aldus de premier.

Het kabinet stelde gisteren de hoofdlijnen vast van een brief over de KNVB-sportzender die maandag naar de Tweede Kamer gaat. Staatssecretaris Nuis (Cultuur) en de andere betrokken bewindslieden, onder wie minister Wijers (Economische Zaken) en staatssecretaris Terpstra (Sport) werken nog aan de details van het stuk. Kok zei dat het kabinet wil weten wat het nieuwe kanaal de kijker gaat kosten en of het door iedereen te ontvangen zal zijn. Ook moet duidelijk worden of het contract voor de sportzender in strijd is met de Nederlandse en Europese mededingings- en kartelwetgeving.