Kok weerstaat Franse druk over drugsbeleid

DEN HAAG, 17 FEBR. Premier Kok weigert het Nederlandse drugsbeleid aan te passen aan de eisen van de Franse president Chirac. Kok noemde gisteren na afloop van de ministerraad een dergelijke Franse wens “een brug te ver”.

Als gevolg van Franse bezwaren tegen het Nederlandse drugsbeleid - met name het gedogen van coffeeshops - werd deze week de drugstop die voor 7 maart in Den Haag was gepland, afgelast. “Onder deze omstandigheden wilde Chirac niet komen, en wilde ik niet voor gastheer spelen”, zei Kok.

Chirac vindt het Nederlandse drugbeleid te liberaal en is bezorgd over het Franse drugtoerisme naar Nederland. Hij stelde harde voorwaarden aan het doorgaan van de minitop, waaraan ook Duitsland, België en Luxemburg zouden deelnemen. Tegemoetkoming aan de Franse eisen zou onder meer de sluiting van coffeeshops en een verbod op de produktie van hennep betekenen.

Met dergelijke voorwaarden op tafel had een top geen enkele zin, aldus Kok gisteren. Hij verklaarde al enkele dagen het gevoel te hebben dat de bijeenkomst op losse schroeven stond. Vorige week donderdag had Kok gedurende een half uur telefonisch contact met Chirac, waarbij hij het Franse staatshoofd voorhield dat Nederland niet aan de Franse wensen kon en wilde voldoen. “Het kan niet zo zijn dat één land de voorwaarden dicteert.” Beiden spraken af om de top gezamenlijk te annuleren.

Kok sprak tegen dat de hele gang van zaken nadelige gevolgen heeft voor de Frans-Nederlandse betrekkingen. Een harmonisatie van het drugsbeleid in beide landen is nog ver weg, erkent de premier. Maar hij prees de onderlinge afspraken die politie, justitie en volksgezondheid de afgelopen maanden hebben gemaakt over de bestrijding van drugs en de neveneffecten van het gebruik van verdovende middelen.