Kamer wil concurrentie PTT-lijnen bespoedigen

DEN HAAG, 17 FEBR. Nederlandse particulieren en bedrijven krijgen voor hun telefoonverkeer waarschijnlijk sneller dan verwacht een alternatief voor hun PTT-lijn.

Op last van de Europese Commissie moeten de lidstaten van de Europese Unie op 1 januari 1998 hun nationale telecommarkten volledig openstellen voor mededinging. De Tweede Kamer, die maandag nieuwe liberaliseringsvoorstellen van minister Jorritsma (Verkeer en Waterstaat) behandelt, is in meerderheid voorstander van versnelde concurrentie. PvdA en VVD bepleiten 1 juli 1997 als ingangsdatum, het CDA wil al per 1 januari een volledig vrije markt. VVD en PvdA willen bovendien meer dan één aanbieder van een landelijk openbaar telecomnet een vergunning geven voor exploitatie daarvan.

Brussel wil dat de lidstaten met ingang van komend jaar ook meer exploitanten toelaten van dit soort infrastructuur, nu veelal exclusief domein van staatstelecom-bedrijven.

In het voorstel van Jorritsma zou er één landelijke vergunning moeten gaan naar een PTT-concurrent en komen er daarnaast vergunningen voor regionale telecombedrijven. In Nederland azen zowel Nederlandse Spoorwegen als Enertel, een verbond van energiebedrijven, op een landelijke vergunning. Een gezamenlijk initiatief liep vorig jaar spaak toen beide partijen het niet eens konden worden over de zeggenschap.

VVD en PvdA denken de concurrentie voor PTT Telecom sneller van de grond te krijgen als nu aan beide kandidaten nationale vergunningen worden verstrekt. Enertel meent telefonie 30 procent goedkoper te kunnen aanbieden dan PTT Telecom. NS ontwikkelt zijn ondernemingsplan met telecomgigant British Telecom, dat op zijn Britse thuismarkt gewend is aan concurrenten.

    • Hans Wammes