Illegale vrouwen

In de krant van 10 februari wordt gemeld dat bij een grote actie van de Groningse politie een netwerk van vrouwenhandel is opgerold. Dertien mensen zijn aangehouden. Vervolgens: “Daarnaast hielden de 125 politiemensen die bij de actie betrokken waren dertig illegaal in Nederland verblijvende vrouwen uit met name de Oekraïne aan”.

Die dertien, dat zullen wel de verdachten zijn. Maar wie zijn die dertig 'daarnaast'? In het algemeen is vrouwenhandel gedwongen tewerkstelling in bordelen van vrouwen die met valse beloften uit Midden-en Oost-Europa hiernaartoe zijn gelokt. Zij worden bedreigd en hun papieren worden afgenomen. Zij zijn slachtoffers van een gemeen soort ontvoering. Het is misplaatst om ontvoerden illegalen te noemen. Illegalen zijn mensen die willens en wetens tegen de verblijfsregels in in Nederland verblijven. Hier gaat het om slachtoffers. Als de dertig inderdaad zijn 'aangehouden', dan hanteert de politie hetzelfde onrechtvaardige beeld.

    • Mr. H.J. Tromp