Grootste terugval in vijf jaar; Scherpe daling van industriële produktie in VS

ROTTERDAM, 17 FEBR. De industriële produktie in de Verenigde Staten is vorige maand met 0,6 procent gedaald, de grootste teruggang in bijna vijf jaar. Hoewel deze daling deels het gevolg was van de sneeuwstormen die in januari de Amerikaanse oostkust troffen, zien analisten haar toch ook als een nieuw bewijs van de huidige zwakte van de Amerikaanse industrie.

De Federal Reserve Board, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, zei gisteren dat de produktiedaling van Amerika's fabrieken, krachtcentrales en mijnen de scherpste was sinds 1991, toen een terugval van 0,8 procent werd gereigstreerd. Het was trouwens al de tweede achtereenvolgende maandelijkse daling, want afgelopen december was sprake van minus 0,2 procent. Alle grote industriële sectoren deelden in de produktieve malaise.

De Federal Reserve berichtte gisteren eveneens dat de Amerikaanse industrieën afgelopen januari op 81,9 procent van hun capaciteit werkten. Daarmee bleven ze onder het niveau van december, toen 82,7 procent werd genoteerd. Het betreft de laagste bezettingsgraad sinds 1993, toen de industrie op 81,8 procent van haar vermogen draaide.

In de fabrieken daalde de produktie in januari met 0,6 procent, nadat in december al een daling van 0,1 procent plaatshad. De produktie van duurzame goederen, zoals auto's en computers, liep met een half procent terug. Die van niet-duurzame goederen daalde met 0,7 procent, de derde achtereenvolgende daling. De Amerikaanse mijnbouwproduktie kelderde met 0,3 procent, nadat die in december al met 0,1 procent was afgenomen. De energieproduktie verminderde in januari zelfs met 0,9 procent. Dat verraste veel analisten, gezien het slechte weer aan de oostkust.

In een afzonderlijk rapport meldde het Amerikaanse ministerie van handel gisteren dat de totale bestedingen aan residentiële, niet-residentiële en gouvernementele bouwprojecten in december met 0,9 procent is gestegen nadat die in november met een zelfde percentage waren gedaald. Deze cijfers kwamen verlaat door het sluiten van de regeringskantoren begin dit jaar als gevolg van een budgettair conflict tussen president en Congres.

De particuliere woningbouw steeg in december met 0,7 procent naar een totaal van 241 miljard dollar, maar dat was voornamelijk te danken aan de groei van woningcomplexen. In de sector eengezinswoningen was in december sprake van een daling met 1,2 procent, wat volgde op een daling van 0,6 procent in november.

Hoewel de hypotheekrente in de VS nog steeds een dalende lijn vertoont, stemmen zwakke banen- en inkomensgroei alsmede drukkende schuldenlasten de Amerikaanse consument voorzichtig.