GRIGORI JAVLINSKI

Grigori Javlinski (43) geldt als de enige liberaal/democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen. Hij heeft doordachte plannen voor economische hervormingen en presenteert zichzelf als dé democratische oppositie tegen het huidige regime. Javlinski wordt al sinds hij in de laatste jaren van de perestrojka plannen voor economische hervormingen opstelde, gezien als 'wonderkind' van de Russische politiek, maar hij heeft die status nooit kunnen ontstijgen. Hoewel hij in het parlement, waar hij de op drie na grootste fractie leidt, vaak redelijke dingen zegt, komt Javlinski snel als gelijkhebberig over. In de peilingen staat hij nu op 18 procent, maar tot nu toe scoorde hij in peilingen altijd beter dan op de verkiezingsdag zelf. Misschien omdat opinieonderzoekers hun onderzoeken vooral doen in de grote steden Moskou en St. Petersburg.