Geld maakt de jackpotwinnaars wel gelukkig

Zuurpruimen die zeggen dat geld niet gelukkig maakt, hebben ongelijk. Vennoot mr. Luc Heijtel van Coopers & Lybrand en hoofd communicatie Bea Hoogerhuis-Post van de Nationale Postcodeloterij hebben winnaars van grote geldprijzen in hun voordeel zien veranderen. Geld geeft een machtig gevoel, verbreedt de horizon en maakt mensen vrolijker en makkelijker in de omgang, vinden zij.

Hoogerhuis en Heijtel hebben in de afgelopen tweeëneenhalf jaar gezamenlijk twintig winnaars van de Postcodeloterij begeleid. “Prijzen van meer dan een miljoen”, zegt Bea Hoogerhuis. “Want je moet ergens de grens trekken.” Bescherming is nodig, zo legt het begeleidend duo uit, tegen 'aasgieren die op provisiebasis werken en verloren gewaande vrienden die plotseling weer op de stoep staan'.

Hoogerhuis verzorgt de 'menselijke en sociale aspecten' van de begeleiding. Als de cameraploeg van Henny Huisman de deur achter zich heeft dichtgetrokken, blijft zij bij de kersverse miljonairs achter. “Je leert vanzelf hoe je met die mensen moet omgaan.”

De periode na het winnen van een grote prijs is volgens haar vergelijkbaar met een rouwproces. “Het duurt een paar weken of langer voordat het tot iemand doordringt dat hij of zij miljonair is geworden,” zegt zij. “Mensen hebben vaak slapeloze nachten.”

Volgens belastingadviseur Heijtel is het moeilijk direct gelukkig te zijn met zo'n enorm bedrag. “Met enkele tienduizenden guldens kun je schulden aflossen en leuk op vakantie”, zegt hij. “Een bedrag van miljoenen is niet direct te bevatten.”

De winnaars van de Postcodeloterij worden doorverwezen naar Coopers. “Hoe oud gaat u worden?”, vraagt Heijtel miljonairs die voor het eerst zijn kantoor aan het Prins Bernhardplein bezoeken. Daarna rekent hij ze voor dat ze de rest van hun leven jaarlijks soms enkele tonnen kunnen uitgeven zonder dat het geld op raakt. “Dan zie je ze opklaren.”

De jackpot van de maandelijkse Poscodeloterij bedraagt minimaal twee miljoen. Als de prijs niet wordt uitgekeerd, komt daar bij elke volgende trekking telkens een miljoen bij tot een maximale jackpot van zeven miljoen gulden. Van die zeven miljoen houdt de prijswinnaar na afrekening met de fiscus 5,25 miljoen netto over.

“Met een prijs van drie tot vier miljoen gulden hoef je niet meer te werken”, zegt Heijtel. “Onder voorbehoud, want veel hangt af van de leeftijd en het leefpatroon.” Als financieel adviseur erkent Heijtel geen standaard financiële plaatjes, maar een ruwe scheidslijn wil hij wel aangeven. “Als iemand met twee miljoen de rest van zijn leven op zijn lauweren wil rusten, wordt het millimeteren.”

“Een leuke categorie cliënten”, zegt Heijtel over de mensen die zich plotseling en onverwacht tot de vermogende Nederlanders mogen rekenen. “Ze zijn soms geneigd geld in een matras of oude sok te bewaren. Geld dat je niet meer ziet is weg, lijken ze te denken. Voor dergelijke mensen moet je het beleggingsadvies niet te ingewikkeld maken”, vindt hij. “De cliënt moet begrijpen wat er met zijn geld gebeurt. Sommige mensen willen elke discussie met de fiscus vermijden - ook dat moet je respecteren.”

Volgens Heijtel hebben veel cliënten een 'LA Law-ervaring', wanneer ze voor het eerst zijn kantoor binnenstappen. “Het is natuurlijk allemaal nieuw voor ze, maar het duurt niet lang voordat prijswinnaars zich realiseren dat banken, notarissen en fiscalisten voor hen in de rij staan. Je ziet het zelfvertrouwen groeien.”

Heijtels cliënten gaan enkele banken langs en leren onderhandelen over tarieven voor vermogensbeheer. “Mensen met een ongebonden vermogen van een paar miljoen zijn natuurlijk schaars en ik schep er plezier in mijn onervaren cliënten duidelijk te maken dat ze graag geziene gasten zijn.”

De toegenomen financiële armslag van prijswinnaars zorgt volgens Heijtel ook voor geestelijke ontplooiing. “Sommige mensen gaan studeren”, zegt hij. “Daarnaast kunnen mensen meer gaan reizen en ook dat draagt bij aan de verbreding van hun horizon.” Ook Post vindt dat de financiële weelde een basis biedt voor geestelijke rijkdom: “Prijswinnaars ontstijgen de belevingswereld van Goede Tijden Slechte Tijden.”

    • Michiel van Nieuwstadt