Gedetineerde eist in geding opsluiting met lichter regime

DEN HAAG, 17 FEBR. Een hongerstakende gedetineerde heeft gisteren in een kort geding voor de Haagse rechtbank geëist dat hij wordt overgeplaatst van de Tijdelijk Extra Beveiligde Inrichting (TEBI) Nieuw Vosseveld in Vught naar een andere inrichting. Landsadvocaat C. Bitter is hiertoe niet bereid. Wel mag de man, die nu kunstmatige voeding krijgt toegdiend, langer in de Mesdagkliniek blijven voor een uitgebreide diagnose, aldus de landsadvocaat in zijn pleidooi.

De gedetineerde K. was in juni 1989 betrokken bij de gijzeling van luchtmachtkolonel Van der Kieft. De militair overleefde het drama niet, hij werd dodelijk getroffen door een politiekogel. K., die van Duitse afkomst is, werd uiteindelijk in een TEBI geplaatst omdat hij in het huis van bewaring voortdurend vlucht- en gijzelingsplannen bedacht, in hongerstaking ging en een zelfgemaakte bom tot ontploffing bracht.

Rechtbankpresident A van Delden liet ter zitting doorschemeren dat hij in zijn oordeel geen rekening kan houden met de hongerstaking. Wel vindt de president dat de staat serieuzer naar de mogelijkheid van een tbs-behandeling voor K. moet kijken.

“Er zou daarbij meer haast gemaakt moeten worden met een minder rigide regime in TEBI's, met name omdat de realisering van EBI's steeds verder wordt opgeschoven.” Deze Extra Beveiligde Inrichtingen hebben geen tijdelijk karakter en zullen de gedetineerde meer vrijheid bieden. Van Delden zet vraagtekens bij het strenge regime in de TEBI's maar constateerde tevens dat hem daarover nu geen oordeel werd gevraagd. (ANP)