Foto

Bruce Davidson: Central Park

127 blz., Aperture 1995, ƒ 75,20 (gebonden)

Bovenstaande bijdrage is van de hand van de Amerikaanse fotograaf Bruce Davidson, en afkomstig uit zijn boek over de wondere wereld van Central Park, New York. Vier jaar lang en in alle seizoenen fotografeerde Davidson (Magnum-lid sinds 1958 en bekend geworden door zijn bewogen reportages over de burgerrechtenbeweging, de ondergrondse van New York, en het schamele leven in 100 East Street, Harlem) het reilen en zeilen in het park dat met zijn 2 schaatsbanen, 22 speeltuinen en 30 tennisbanen de meest bezochte stadstuin van Amerika is. Hij legde het park vast als vrijhaven voor wandelaars, decor voor huwelijksfoto's, dagverblijf voor zwervers en eldorado voor muzikanten, verliefden en zonaanbidders. En niet te vergeten, de kleine crimineel: naast zijn camera's, nootjes voor de eekhoorns, en boterhammen en sigaretten voor de zwervers nam Davidson dan ook steevast een mes en een spuitbus traangas op zijn tochten mee. Behalve aan de sociale functie besteedt Davidson ook uitgebreid aandacht aan de ecologische kanten van het in het midden van de vorige eeuw door de architecten Frederick Law Olmsted en Calvert Vaux aangelegde Central Park. Volgens sommige Amerikaanse ornitologen behoort het tot de beste 'vogelkijkposten' van het land. Stadsmens Davidson vindt het allemaal prachtig, maar de echte vogelaars zullen zijn roodborstjes en zilverreigers ongetwijfeld weinig opzienbarend vinden.