Extra verzekering moet huizenkoper beschermen

ROTTERDAM, 17 FEBR. Een nieuwe verzekering is in de maak die kopers van een bestaande woning moet beschermen tegen de gevolgen van een miskoop. Analoog aan de opzet van de garantiefondsen voor de reiswereld en woninginrichting is deze week in Woerden de Stichting Nationale WoningWaarborg (SNWW) opgericht. Het verschil met de eerder genoemde garantiefondsen is dat SNWW nog geen deelnemers heeft en puur commercieel van opzet is.

Met een startkapitaal van 500.000 gulden wil SNWW-voorzitter G. ter Maat zijn eerder mislukte kopersverzekering nieuw leven in blazen. Als assurantietussenpersoon bracht hij enkele jaren geleden een kopersverzekering op de markt die niet aansloeg omdat deelnemers te hoge premies moesten betalen.

Van de net opgerichte stichting kunnen makelaars en andere huizenverkopers lid worden. Zij moeten eenmalig 4000 gulden entreegeld storten en garant staan voor maximaal 5000 gulden. Dan moeten ze wel ieder huis dat ze in de verkoop doen laten keuren door één van de drie door de stichting geselecteerde bouwkundige bureaus. Het is de bedoeling dat kopers van een bestaand huis bij hun makelaar voor 175 gulden een garantiecertificaat kopen dat bescherming biedt tegen gebreken die niet eerder zijn ontdekt.

Ter Maat wijst erop dat de SNWW niet alleen de consument maar ook de makelaar voordelen biedt. “Makelaars zullen geen schadeclaims meer krijgen als zij een huis hebben verkocht waar later iets aan blijkt te mankeren. En de consument hoeft geen slepende procedure te beginnen”, aldus Ter Maat. De gedupeerde kopers kunnen dan de schade verhalen op het fonds. In de toekomst wil de stichting toe naar een erkende geschillencommissie, waar consumenten kunnen klagen over de door het fonds genomen beslissingen. Vooralsnog wil hij een Raad van Advies oprichten die bindende uitspraken moet doen. Ter Maat wil dat de overkoepelende organisaties van makelaars zoals de NVM, de Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis in deze raad zitting nemen. Geen van deze organisaties is hiervoor nog benaderd.

Een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) reageert onaangenaam getroffen door het nieuws. Hij vindt het niets dat de stichting er zonder enig overleg van uitgaat dat de NVM in de stichtingsraad zitting wil nemen. De NVM vraagt zich bovendien af of er naast alle bestaande garantieregelingen en verzekeringen nog wel behoefte is aan de SNWW. De Consumentenbond en de Vereniging Eigen Huis weten nog te weinig van de plannen van Ter Maat om inhoudelijk te reageren. Ook zij zetten hun vraagtekens bij het nut van de nieuwe verzekering. De Consumentenbond keurt daarnaast de naam af omdat die suggereert dat het om een overheidsinstelling gaat.