Een vroege ingooi

Vorig weekend werd in het Scheveningse Kurhaus Hotel het vierde Forbo-Krommenie Internationale Bridge toernooi gehouden. Naast de traditionele International Teams, waaraan 64 van de sterkste viertallen uit binnen- en buitenland meededen, werd dit jaar voor het eerst gespeeld om de Nations Cup. Deze Nations Cup, een exclusieve wedstrijd voor vier van de sterkste landen ter wereld, werd gewonnen door Europees Kampioen Italië, dat in de finale een sterke Pools-Amerikaanse combinatie nog net achter zich wist te houden. De International Teams viel ten prooi aan het Duitse viertal Haas. Ook hier een spannende finale waarin het Amsterdamse Modalfa juist naast de hoofdprijs greep. In de voorronde van de Nations Cup kwam dit spel voor:

Noord gever Noord Allen kw. Schoppen 87 Harten V43 Ruiten B6 Klaver AVB1063 West Oost Schoppen HB103 Schoppen 9654 Harten 86 Harten HB10 Ruiten V10984 Ruiten 32 Klaver H2 Klaver 9875 Zuid Schoppen AV2 Harten A9752 Ruiten AH75 Klaver 4 Op drie van de vier tafels zat zuid in 4Harten. Het begin was overal hetzelfde. Troefstart uit west, klein in dummy, voor de 10 en het aas, gevolgd door klaveren naar de vrouw. Hier scheidden de wegen zich. Enri Leufkens speelde RuitenA-H en ruiten getroefd in dummy, overgetroefd door oost, die troef naspeelde: twee down. De Italiaan Andrea Buratti incasseerde eerst KlaverA en probeerde toen RuitenA-H en ruiten getroefd. Die speelwijze leidde tot één down. De Fransman Jean-Louis Stoppa incasseerde ook eerst KlaverA. Hij wierp een ruitentje weg uit de hand en ging door met KlaverB, waarop hij een schoppen loosde. West troefde, maar zat ingegooid: ruiten- of schoppennaspel betekende de tiende slag voor de leider. Een zeldzame figuur, want in een ingooi in de vierde slag kom je niet vaak tegen.

Dan een spel uit de International Teams waarop een oud-wereldkampioen, Hans Kreijns, het anders zag dan de regerend wereldkampioen vrouwenparen, Bep Vriend: Noord gever Noord NZ kw. Schoppen HV73 Harten B109 Ruiten 3 Klaver 98643 West Oost Schoppen A852 Schoppen 1096 Harten AH Harten V652 Ruiten V8642 Ruiten A7 Klaver 102 Klaver AVB7 Zuid Schoppen B4 Harten 8743 Ruiten HB1095 Klaver H5 West Noord Oost Zuid

Donkersloot Maas Albertz Vriend

1Klaver 1Ruiten

pas pas dbl pas

pas rdbl pas 1Harten

pas pas dbl pas pas 1Schoppen pas pas

dbl pas pas pas

Ondanks haar magere hand besloot Bep Vriend tot een lead directing 1Ruiten volgbod. Omdat OW in deze situatie zich van het negatief doublet bedienen kon west, Rob Donkersloot, in eerste instantie geen strafdoublet geven. Oost, Thomas Albertz, hield echter terecht de bieding aan de gang, terwijl Maas via een SOS redoublet nog probeerde te ontsnappen. OW lieten zich dit lekkere hapje niet meer ontgaan. Oost startte met Schoppen10 voor 4, 2 en heer. Maas ging door met Ruiten4, snel gedoken door Albertz, voor 10 en vrouw. West incasseerde HartenA-H, bereikte zijn partner met KlaverA en troefde de teruggespeelde kleine harten af. Nu volgde ruiten, waarop noord een klaveren wegdeed. Oost nam het aas en speelde HartenV, terwijl west zijn klaveren wegdeed. De leider troefde af en probeerde nu KlaverH, maar west troefde en vervolgde met ruiten, getroefd met de 7, overgetroefd met de 9. Nu kwam KlaverV. De leider liet dummy troeven met de boer, maar west troefde over met het aas. Nog eens ruiten deed Schoppen6 in oost promoveren: -1100. Op de andere tafel zagen we dit:

West Noord Oost Zuid

Gosschalk Sillem De Bruijn Kreijns

1Klaver pas

1Ruiten pas 1SA pas

3SA pas pas pas In tegenstelling tot Vriend vond Kreijns het verstandiger om zich in stilzwijgen te huldigen. Een lead directing bod leek hem niet nodig, temeer daar hij zelf uit moest komen. Hij vond RuitenH (!). Een onconventionele start, die rekening hield met een mogelijke RuitenV sec bij oost. De leider nam het aas en speelde Schoppen10, die doorliep naar de heer in noord. Indien Camiel Sillem nu klaveren had nagespeeld, zou de leider onder zware druk komen te staan. Oost legt klein, zuid neemt KlaverH en speelt klaveren door zodat de verbinding naar de hand om later HartenV te incasseren verbroken is. Het spel is echter alsnog te maken indien oost eerst zijn twee klaveren meeneemt en dan SchoppenA slaat en schoppen naspeelt. Hierna wordt Schoppen8 de negende slag. Sillem switchte echter naar harten, waarna de leider eerst deze kleur kon deblokkeren, om daarna de klaveren te ontwikkelen: negen slagen in sans, maar vanwege het bloedbad aan de andere tafel toch een verlies van 13 imps.

Het Forbo is het toernooi dat het zwaarst weegt in het Nationaal Toernooi Circuit. Desalniettemin is in de kop van deze ranglijst weinig veranderd. Jan Jansma blijft leider.

    • Jan van Cleeff