Champignonbedrijf Smeets Coenen samen met Vervuurt

Van Wagenberg Holding stoot champignonverwerker Smeets Coenen af. Het bedrijf wordt overgenomen door buurman champignonverwerker Vervuurt. Beide zijn gevestigd in het Limburgse Horst.

Van Wagenberg is voor 70 procent eigendom van Suiker Unie. Smeets Coenen verkeert al enkele jaren in de rode cijfers, Vervuurt boekt een geringe winst. Beide ondernemingen verwerken champignons.

Door de overname zullen arbeidsplaatsen verloren gaan. Vervuurt heeft vijfenzestig mensen in dienst, Smeets Coenen telt vijfenzeventig werknemers.

Nederlandse champignons ondervinden de meeste concurrentie uit Frankrijk, waar een groot deel van de paddestoelen nog in grotten wordt gekweekt en de oogst met de hand gebeurt. De Nederlandse telers produceren de champignons in kweekloodsen, waar met machines wordt geoogst.

Vervuurt legt zich toe op het inblikken, naast de verkoop van emmers met champignons. Behalve in blik levert Smeets Coenen ook in glas, inclusief de handgeplukte, duurdere paddestoelen. Beide fabrieken hebben een jaaromzet van ongeveer 75 miljoen gulden. Naast de Suiker Unie heeft ook Cebeco een aandeel van 30 procent in Van Wagenberg Holding.