Bemiddelaar voor conflict bij CTSV

DEN HAAG, 17 FEBR. Een onafhankelijke bemiddelaar moet proberen een einde te maken aan de conflicten bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (CTSV). Dit heeft staatssecretaris Linschoten (Sociale Zaken) gisteravond besloten. Hij hoopt de bemiddelaar maandag te kunnen bekendmaken.

Linschoten nam zijn besluit nadat de situatie bij het CTSV eerder op de dag was geëscaleerd. De ondernemingsraad zegde met onmiddellijke ingang het vertrouwen in het CTSV-bestuur op. Een van de redenen was het ontslag dat directeur E. Czyzewski door het bestuur was aangezegd. Het bestuur is volgens de raad niet capabel om het CTSV te leiden.

Linschoten zei gisteravond dat de situatie bij het CTSV hem “bijzonder veel zorgen baart”. Deze organisatie moet de uitvoering van sociale verzekeringen, zoals de WAO en de WW, controleren. Al maanden ligt het driekoppige bestuur overhoop met directie en OR. “Deze situatie is niet toelaatbaar”, zei de staatssecretaris. Premier Kok noemde de gang van zaken bij het CTSV gisteren “vrij dramatisch” en “onverkwikkelijk”.

De bemiddelaar moet in twee weken een analyse maken van de oorzaken van de conflicten bij het CTSV en aanbevelingen doen. Ook de reden van het aangezegde ontslag van directeur Czyzweski moet daarbij worden betrokken. De ondernemingsraad vindt dit ontslag “onaanvaardbaar” en eist terugkeer van de directeur.

Linschoten voerde gisteravond overleg met de voorzitter van het CTSV, D. van Leeuwen, en waarnemend directeur J. Jakobs. De ondernemingsraad heeft ingestemd met de benoeming van een onafhankelijk bemiddelaar.

Eerder op de dag karakteriseerde de raad de situatie bij het CTSV als “onwerkbaar”. “Wij zeggen niet: het bestuur moet weg”, aldus OR-voorzitter M. Vedder, “maar je kunt je afvragen of ze het ooit zullen leren.”

Het CTSV-bestuur liet gistermiddag weten de eisen van de ondernemingsraad af te wijzen. Behalve het terugdraaien van het ontslag van Czyzewski - “een keiharde voorwaarde”, aldus de OR - betrof dat de benoeming van een externe bewindvoerder om orde op zaken te stellen. Ook wil de OR af van organisatiebureau BCG, dat door het CTSV-bestuur is binnengehaald.