Beeldhouwer Hans Petri (76) overleden

ROTTERDAM, 17 FEBR. De beeldhouwer en tekenaar Hans Petri is dinsdag op 76-jarige leeftijd in Dordrecht overleden. Petri maakte verscheidene oorlogsmonumenten, onder andere in Dordrecht en Enschede. Hij ontwierp ook een doopfont voor de St. Laurenskerk in Rotterdam en een beeldengroep bestaande uit zeven eier-objecten voor de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Petri kreeg grote bekendheid toen hij samen met de architect Frans van Dillen de opdracht kreeg voor een nationaal monument ter nagedachtenis van koningin Wilhelmina in Den Haag. Zij kwamen in 1975 met een non-figuratief, ruimtelijk ontwerp tussen het Binnenhof, het oude stadhuis en de Grote Kerk, een 675 meter lang 'voetspoor' van veldkeien, waarin zij ook de omgeving hadden betrokken. Het werk, dat de bijnaam 'keienlint' kreeg, lokte een storm van protest uit bij degenen die een conventioneel ruiterstandbeeld hadden verwacht. Tegenstanders van het ontwerp hielden handtekeningenacties en toen uiteindelijk de gemeenteraad tegen stemde, annuleerden zij in 1979 hun opdracht.