Bedrijf betaalt borg voor chauffeur verongelukte bus

ROTTERDAM, 17 FEBR. Busbedrijf Hanze Tours heeft de 50.000 mark borgtocht betaald, die gistermiddag door de rechter in het Duitse Arnsberg was vastgesteld voor de chauffeur van de bus die bij Winterberg verongelukte. De chauffeur mag het gevangenisziekenhuis bij Dortmund verlaten wanneer de rechter de betaling definitief bevestigt. Dit maakte K. Brouwer van Hanze Tours gisteren bekend.

Niet bekend

De bestuurder was donderdag aangehouden en naar het gevangenishospitaal bij Dortmund overgebracht. De man is ernstig gewond en werd op de intensive care twee keer verhoord. Justitie beschuldigt de chauffeur van dood door schuld en het veroorzaken van zwaar lichamelijk letsel. De chauffeur zou hebben verzuimd sneeuwkettingen aan te brengen en te hard hebben gereden. Op het moment van het ongeluk sneeuwde het hard en was het glad op de smalle bergweg.

Volgens de Vervoersbond CNV was het vasthouden van de 39-jarige chauffeur in een gevangenisziekenhuis buiten proporties. De bond heeft daarover zijn beklag gedaan bij de officier van justitie in Arnsberg. Werkgever Brouwer: “Het is allemaal heel ongelukkig voor de chauffeur. Maar als de regels zo zijn, dan moet je je daaraan houden.”

Gezien de lichamelijke toestand van de chauffeur was er naar het oordeel van de vakbond voor justitie geen reden om aan te nemen dat de man zich aan de rechtsgang zou onttrekken. Ook daarom was opname in een gevangenisziekenhuis niet noodzakelijk, meent de bond. Het CNV heeft een advocaat ingeschakeld om het eigen vakbondslid bij te staan.

De gemeente Deventer heeft voor volgende week vrijdag een besloten herdenkingsbijeenkomst voor de slachtoffers van het busongeluk in sporthal De Scheg georganiseerd. Bij het ongeluk kwamen zeven mensen om het leven en raakten vier passagiers ernstig gewond. De vier liggen nog op de intensive care, maar zijn inmiddels buiten levensgevaar. Van de 29 gewonden die woensdag naar Nederland werden teruggebracht, zitten er dit weekend 13 thuis.