Weatherview

Weaterview. Koninklijke Academie voor Beeldende kunsten, Prinsessegracht 4, Den Haag. Ma t/m vrij 10-16u. Za 10-12u. t/m 8 maart.

Voor een docent aan een kunstacademie moet het een hachelijke onderneming zijn om op zijn werkplek werk tentoon te stellen. Misschien dat dat een van de redenen was waarom de docenten van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag en van de Norwich School of Art and Design een uitwisseling organiseerden en hun werk op de school van de ander tentoon stellen. Voor de toeschouwer biedt dat wel de mogelijkheid om vast te stellen of er inderdaad zoiets als een 'school' zichbaar wordt bij de diverse docenten uit Norwich. Dat laatste is bij de Engelse kunstenaars in Den Haag slechts gedeeltelijk het geval. De docenten, onder wie nauwelijks kunstenaars met een reputatie buiten het Verenigd Koninkrijk, blijken een voorkeur te hebben voor de traditionele kunstvormen - bijna allemaal zijn ze schilder of beeldhouwer, video-kunst en installaties ontbreken geheel.

Niettemin zitten een aantal sympathieke bij: het werk van Martyn Welch bestaat uit een combinatie van ruwe stukken steen, waarop, vriendelijk, glad afgewerkte 'eendenpoten' zijn geplaatst. Het contrast dat dat oplevert is goed voor een grinnik, maar beklijven doet het nauwelijks. Hetzelfde geldt voor de schilderijen van Jan Mladovsky en Tim Allen die vooral bestaan bij de gratie van knallende, in het oog springende kleuren.De tentoonstelling in Den Haag is interesant omdat toeschouwers nu eens de gelegenheid krijgt om te kijken wat 'echt academie-werk' in de praktijk van de school betekent. Hier betekent dat dat alle kunstwerken goed en degelijk zijn uitgevoerd, maar wat je uiteindelijk mist zijn het lef en de gedrevenheid die technisch vaardige kunstenaars uittilt boven de middelmaat.

    • Hans den Hartog Jager