Wallenbergs stoten hun bezit in Scania af

STOCKHOLM, 16 FEBR. De Zweedse familie Wallenberg verkoopt 70 procent van haar aandelen in Scania, 's werelds vijfde vrachtautofabrikant.

Dit is gisteren in Stockholm bekendgemaakt. Scania is nu in handen van de investeringsmaatschappij Investor AB van de Wallenbergs. De beurswaarde van Scania wordt geschat op ongeveer 30 miljard kroon (circa 7,1 miljard gulden). Volgens Investor wordt de helft van de aandelen Scania in april op de New-Yorkse en Stockholmse beurs verkocht. Daarnaast wordt 20 procent aangeboden aan aandeelhouders in Investor zelf, de grootste Zweedse holdingmaatschappij met controlerende belangen in veel grote Zweedse ondernemingen. De verkoop van Scania was al eerder verwacht. Investor onthulde begin vorig jaar een bredere kring van eigenaars voor Scania te zoeken. “Scania heeft een sterk jaar achter de rug en we zijn ervan overtuigd dat de marktomstandigheden goed zijn voor de introductie van de aandelen,” aldus Investor. Vorig jaar steeg de winst (voor belasting) met 31 procent tot 4,85 miljard kroon. De omzet steeg met eenzelfde percentage tot 34,8 miljard kroon. Volgens Investor zal de prijs voor het aandeel in de eerste week van april worden vastgesteld. (AP)