VS: leger China kan Taiwan niet veroveren

WASHINGTON, 16 FEBR. De chefstaf van het Amerikaanse leger, generaal John Shalikashvili, gelooft niet dat de Volksrepubliek China in staat is een invasie uit te voeren op Taiwan en deze met succes af te ronden, zo zei hij gisteren in Washington.

Het Chinese leger mist volgens Shalikashvili de amfibische capaciteit om een dergelijke operatie met succes af te ronden. Het was de eerste keer dat de Amerikaanse legertop openlijk de mogelijkheden van het Chinese leger ten opzichte van Taiwan - door Peking als opstandige provincie gezien - in twijfel trok. Shalikashvili zei niet te geloven dat China daadwerkelijk van plan is Taiwan op dit moment aan te vallen. Het Chinese Volksbevrijdingsleger bereidt zich momenteel voor op een grote oefening aan de oostkust tegenover Taiwan. Volgens Taipei hebben zich daar meer dan 150.000 Chinese militaire verzameld. De oefening houdt mogelijk verband met de Taiwanese presidentsverkiezingen van 23 maart. Peking vreest dat deze verkiezingen kunnen uitlopen op het uitroepen van de Taiwanese onafhankelijkheid.

De Verenigde Staten hebben Taiwan (de nationalistische Republiek China) tot begin jaren zeventig politiek en militair gesteund, maar erkenden daarna de Volksrepubliek China. Hoewel Washington geen officiële banden meer kan Taipei officieus nog op veel Amerikaanse sympathie rekenen. Vorig jaar bezocht de Taiwanese president Lee Teng Hui de VS nog; het betrof een privé-bezoek, maar het wel alom uitgelegd als een Amerikaans gebaar van vriendschap aan het adres van Taiwan. De VS laten overigens in het midden of ze bij een eventueel treffen tussen de twee China's tussenbeide zou komen. Amerikaanse defensie-specialisten gaan er vooralsnog van uit dat Taiwan in staat is Chinese aanvallen af te slaan, gelet op het overzicht van zijn luchtmacht en de technologische superioriteit van het Taiwanese leger.

De Taiwanese premier Lien zei gisteren dat Taiwan geen oorlog zoekt, maar bereid is deze aan te gaan. “We zullen er niet voor weglopen”, aldus de premier. (AP, Reuter)