VS: berechting Mladic en Karadzic prioriteit

WASHINGTON, 16 FEBR. De Amerikaanse onderminister van buitenlandse zaken voor de mensenrechten, John Shattuck, heeft gisteren gezegd dat de VS er alles aan zullen doen om de Bosnisch-Servische 'leider' Karadzic en de militaire leider Ratko Mladic hun macht te ontnemen en hen voor het gerecht te brengen. “We zullen hen meedogenloos achtervolgen”, zei hij gisteren in The Washington Post. Over het gemak waarmee Karadzic zich vorige week door Bosnië bewogen lijkt te hebben zei Shattuck dat dat in de toekomst moeilijker zal worden.

De vervolging van oorlogsmisdadigers is voor de VS een belangrijk onderdeel van het vredesakkoord. De NAVO-troepen (IFOR) “zullen doen wat nodig is om de oorlogsmisdadigers gevangen te nemen”, aldus het ministerie van buitenlandse zaken. Het Amerikaanse ministerie van defensie maakt zich echter zorgen dat de missie van de NAVO als onpartijdige toezichthouder in gevaar komt als de troepen zich gaan toeleggen op de opsporing van oorlogsmisdadigers. Het schrikbeeld is dat Amerikaanse militairen, net als in Somalië, verstrikt raken in een missie die steeds riskanter wordt. Wel heeft minister Perry van Defensie toegezegd dat de NAVO-troepen voorzien zullen worden van betere beschrijvingen en nieuwe foto's van de personen die van oorlogsmisdaden verdacht worden.

De steun in het Congres voor de Amerikaanse deelname aan de NAVO-vredesmacht is nooit groot geweest. Maar zolang het aantal dodelijke slachtoffers onder de Amerikaanse troepen niet groot is (tot nu toe is er één Amerikaan gesneuveld), neemt 'Bosnië' een bescheiden plaats in het publieke debat in. De berechting van oorlogsmisdadigers zou de regering echter kunnen helpen bij het rechtvaardigen van de missie.