Volleybalcoach streeft naar handdruk koningin

ROTTERDAM, 16 FEBR. Nog 171 dagen. Joop Alberda wist gisteren precies wanneer de olympische volleybalfinale in Atlanta wordt gespeeld. En weer twee dagen later zou het volgens de bondscoach kunnen zijn dat hij en zijn spelers een hand krijgen van de koningin.

“Dat zou betekenen dat we goud hebben gewonnen, want alleen dan krijg je die hand.”

Alberda en zijn illustere voorganger Arie Selinger lijken tegenpolen van elkaar. Maar ze hebben in ieder geval één ding gemeen: ze praten beiden openlijk over goud. Selinger haalde in 1992 zilver in Barcelona.

“En we hebben het streven om die toppositie te behouden wel erg letterlijk opgevat. We zijn in zilver blijven steken”, aldus Alberda. Hij is zeker niet ontevreden met de tweede plaatsen bij de laatste WK, EK en toernooi om World Cup, maar hoopt met deze lichting volleyballers toch nog eens het allerhoogste podium te bereiken.

Dan zal Nederland zich in Atlanta wel van Italië moeten ontdoen.

Dat land won de laatste jaren alle toernooien. “We hoeven maar één keer in de vier jaar Italië achter ons te houden”, sprak Alberda breedlachend. In Barcelona won Nederland in een zinderende kwartfinale van de Azzurri. Alberda: “Dus ik bedoel: 1992, 1996, 2000, 2004.”

Het perspectief lijkt deze keer beter dan ooit. Alberda is blij dat zijn wens om het topvolleybal in Nederland onder te brengen bij een aparte organisatie (TVN, red.) is gehonoreerd. Hij is ook blij met het programma tot Atlanta. Bovendien trof Alberda onlangs bij zijn rondreis door Italië internationals aan die “zeer gedreven” overkwamen en geestelijk al druk bezig zijn met de Spelen. Dat houdt volgens de bondscoach automatisch in dat de Nederlanders het in de Italiaanse competitie momenteel niet zo goed doen. “Sommigen spelen slecht, heel slecht zelfs”, heeft hij geconstateerd.

Alberda heeft daar een verklaring voor: “Het programma is te zwaar. Op deze manier is de FIVB (internationale federatie, red.) bezig de spelers de prullenbak in te werken. Ze worden overbelast. En dan gaan ze zich ergens onbewust sparen. En dat is in dit olympische jaar bij hun club.”

Uiterlijk eind maart zijn de internationals, op Martin van der Horst van het Duitse Dachau na, klaar bij hun clubs. Op 11 april begint Alberda met zijn selectie aan de lange, overvolle weg naar Atlanta. Op het programma staan onder andere een toernooi in Duitsland, een trip naar Spanje, twee thuiswedstrijden tegen olympisch kampioen Brazilië en de voorronde van de World League. De finale van dat laatste evenement moet een klapper worden, omdat de eindstrijd eind juni in de eigen Rotterdamse sportpaleis Ahoy' wordt gespeeld.

Dat was een grote wens van Alberda. Want het betekent dat drie weken voor de start van de Olympische Spelen alle kanshebbers voor een medaille naar Nederland komen. Alleen de Verenigde Staten zijn om financiële redenen niet van de partij omdat ze zich niet hebben ingeschreven voor de World League. “Ze vinden het zelf waarschijnlijk vervelender dan wij. Nu kunnen ze heel moeilijk goede oefenpartners vinden”, aldus Alberda. Nederland speelt daarom bij het toernooi om de Deutschland Cup in april voor het laatst tegen de Verenigde Staten. “Dan zullen we goed moeten opletten.”

Alberda presenteerde gisteren zijn eerste selectie van achttien spelers. Pas vlak voor de finale van de World League maakt de coach zijn definitieve twaalf voor de Spelen bekend. Tot die tijd wil hij spelers met elkaar laten concurreren voor bepaalde posities. De voorlopige selectie kent geen grote verrassingen. Wel keerden routiniers Rob Grabert (297 interlands) en Ronald Zoodsma (349 interlands) terug. Zij waren er vorig jaar niet bij. Grabert maakt met zijn ervaring een goede kans om één van de vier passers binnen de selectie te worden.

Voor middenaanvaller Zoodsma, die dit seizoen van het Griekse PAOK naar het Franse PSG Ashières verhuisde, lijkt straks daarentegen geen plaats weggelegd. Zonder hem ging het in de laatste grote toernooien goed. Het is een publiek geheim dat met name Ron Zwerver moeite heeft met de persoon Zoodsma.

De selectie: Blangé (Parma), Broere (Dynamo), Denkers (Dynamo), Van Es (Capelle), Bas van de Goor (Modena), Mike van de Goor (Dynamo), Görtzen (Montichiari), Grabert (ZVH), Held (Bologna), Van der Horst (Dachau), Latuhihin (Brevok), Van der Meulen (Brescia), Nummerdor (Zwolle), Posthuma (Montichiari), Rodenburg (ZVH), Schuil (Dynamo), Zoodsma (Ashières) en Zwerver (Treviso).

    • Hans Klippus