Standaard voor elektronische snelweg op komst; Initiatief KPN, Philips, IBM

DEN HAAG, 16 FEBR. Een achttiental bedrijven, waaronder KPN, Philips en IBM, wil binnen een half jaar tot overeenstemming komen over de ontwikkeling van technische standaarden voor de elektronische snelweg, de informatie-infrastructuur van de toekomst. Ook willen de bedrijven komen tot afspraken op het gebied van, onder meer, betalingsverkeer en toegangssystemen.

Minister Wijers (economische zaken) maakte het initiatief gisteren bekend in de Tweede Kamer, waar over de elektronische snelweg overlegd werd. De zogeheten 'initiatiefgroep infrastructuur elektronische snelwegen' is dinsdag opgericht.

Op basis van de te maken afspraken kunnen investeerders starten met de realisatie van grootschalige elektronische snelwegen, aldus de initiatiefgroep, die bijna vier miljoen kabelaansluitingen vertegenwoordigt. Ook kabelexploitant Casema, een aantal elektriciteitsbedrijven, AT&T, UPC Nederland en Nethold participeren in de groep. Met het oog op het betalingsverkeer is het samenwerkingsverband rond elektronisch betalen van banken, Interpay, erbij betrokken. W.E. Scherpenhuijsen Rom is voorzitter van de initiatiefgroep.

Minister Wijers zei gisteren dat hij wil dat er een uniforme 'decoder' komt, het kastje met behulp waarvan betaalde televisie binnen kan worden gehaald. Zijn collega Jorritsma (verkeer en waterstaat) wees een suggestie van de hand om via een fonds kabelaansluitingen in afgelegen gebieden mogelijk te maken. Volgens de minister zijn er voldoende andere manieren om televisiesignalen te ontvangen.

Ook zei Jorritsma weinig te voelen voor een snelle totstandkoming van een derde maatschappij voor mobiele telefonie, naast KPN en Libertel. De VVD vroeg hierom, omdat, aldus het Kamerlid Voûte, de komst van Libertel niet tot de gewenste prijsconcurrentie geleid heeft. Jorritsma wil die conclusie nog niet trekken, zo zei ze.

Met het initiatief van de achttien bedrijven is, aldus Wijers, een belangrijkestap gezet in het marktgerichte deel van het 'nationaal actieprogramma' elektronische snelwegen. Een tweede stap is de oprichting van een platform van aanbieders van nieuwe elektronische diensten. De oprichting daarvan wordt eind maart verwacht.