Spaghetti sportivo

“ 's Morgens macaroni, 's middags macaroni, 's avonds macaroni.” Dat (zo ongeveer) zei een schaatsenrijder op de tv toen ze hem vroegen wat hij at om zich op een tocht van 120 kilometer voor te bereiden. Hij vertelde er niet bij dat hij ook nog droomde van macaroni.

Maar gelijk had hij wel. Van Italiaanse wielrenners was het allang bekend dat ze zo goed zijn omdat ze vol zitten met spaghetti. Het kan daarom geen kwaad om eens wat extra van die lange slierten te eten.

Maar omdat Japanse schaatsenrijders ook niet uit te vlakken zijn is het aan te bevelen om er een paar Japanse paddestoelen door te gooien. Nog iets. Franse rugbyspelers behoren tot de besten die er zijn. Misschien wel omdat ze veel olijfolie gebruiken. Spanjaarden spelen fantastisch gitaar en dansen er ook super bij. Omdat ze gek zijn op knoflook.

Amerikanen zijn uitstekende hardlopers. Houden ervan om overal een beetje extra peper en zout door te doen.

Zit alles bij elkaar een prima recept in.

Laat de olijfolie heet worden. Doe veel kleingesneden knoflook in de pan. Honderd gram Japanse paddestoelen (shii-take heten ze, mooi bruin van kleur en de steel wordt niet gebruikt) door de helft en ook erbij. Peper en zout, maar niet teveel.

Spaghetti in kokend water, tot hij zo hard of zacht is als je lekker vindt.

Spaghetti op je bord, paddestoelensaus erover. Opeten. Daarna maakt het niet neer uit wat je doet. Zwemmen, korfballen of schaken: succes verzekerd!

    • Philip Mechanicus