SALADE AU ROQUEFORT

Een salade van witlof oogt en smaakt beter indien de struikjes niet tot fijne reepjes worden gesneden.

Het verwondert mij altijd hoe rap sommigen dat knapperige blad met verbeten ijver van zijn knapperigheid afhelpen. Hoe groter het blad gelaten wordt, hoe lekkerder.

Voor vier personen als voorgerecht: 4 middelgrote struikjes witlof

12 radijzen

150 gram Roquefort

voor de vinaigrette:

1 eetlepel wijnazijn

zout & versgemalen zwarte peper

3-4 eetlepels olijfolie

Snijd het compacte gedeelte van de witlofstronken weg en snijd de struikjes dwars op de draad in drie stukken van circa 4 cm breed. Haal de stukken met de vingers uiteen; het ingekorte witlofblad heeft nu een handzaam formaat gekregen dat zich makkelijk aan de vork laat prikken. Was de radijzen, verwijder de worteltjes en snijd de bladsteeltjes tot op 4 cm van de radijzen af.

Verdeel de Roquefort in stukjes.

Maak een vrij rinse vinaigrette: vermeng in een slakom azijn met zout en peper naar wens en roer er dan de olie door. Voeg de witlof toe en schep het blad om tot de sla goed met de dressing is aangemaakt. Verdeel de witlof over kleine borden, strooi de Roquefort over de salade en garneer met de heelgelaten radijzen. Geef er stokbrood bij.

    • Florine Boucher