'Pyromaan van Ede' in bewaring gesteld

EDE/ARNHEM, 16 FEB. De 'pyromaan van Ede' is vanochtend door de rechter-commissaris in Arnhem wegens kans op herhaling en om onderzoeksredenen in bewaring gesteld. Daarmee zit de man in ieder geval tien dagen vast. De 22-jarige D. heeft vanochtend, bij zijn voorgeleiding aan de rechter-commissaris, toegegeven dat hij woensdagavond - de avond dat hij door de politie op verdenking van brandstichting werd opgepakt - in de auto van zijn vader heeft rondgereden. Eerder had hij tegenover de politie verklaard dat hij de hele avond in huis was geweest. Die verklaring werd toen met grote stelligheid bevestigd door zowel de ouders van de man als door zijn buren.

D. werd woensdagavond opgepakt, nadat een politie-agent hem rond negen uur had zien wegrennen bij een caravan. Toen de agent een kijkje nam bij de caravan, bleek dat deze in brand stond. D. was vanaf zijn huis gevolgd door een agent. Later die avond werd hij in de woning van zijn ouders aangehouden. Afgelopen dinsdag verscheen de Edenaar nog voor het gerechtshof, waar de zaak diende van de dertig branden die hij vorig jaar in Ede en omstreken had aangestoken. De eis was dinsdag conform de uitspraak voor de rechtbank: vijf jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Door een vormfout van justitie kwam hij echter december 1995 vrij. In de loop van vandaag bepaalt de raadkamer van het gerechtshof in Arnhem of de man zijn eerder door de rechtbank opgelegde straf vanaf heden kan uitzitten.

Voor het hof bezwoer D. dat hij nooit meer branden zou stichten. Die verklaring plus de vermoedelijke brandstichting wordt door pyromanie-deskundigen omschreven als een klassiek patroon. Volgens de deskundigen kan niets pyromanen weerhouden van het aansteken van branden, ook niet dat hij door agenten in de gaten werd gehouden. Dat laatste was in D.'s geval de kwestie. Een woordvoerder van justitie wilde vanochtend evenwel niet zeggen in welke mate D. de laatste dagen door de politie is gevolgd. Hij wil ook niet zeggen of de politie woensdagavond heeft gepost bij de woning van de Edenaar of dat een agent bij wijze van toeval de auto met D. voorbij zag komen. Afgelopen maandag was er al een anoniem telefoontje binnengekomen bij de politie, waarin werd gemeld dat de auto van de vader van D. gezien was bij één van de branden, die de afgelopen weken in Ede waren aangestoken.

Volgens advocaat Orie van het Haagse advocatenkantoor Wladimiroff & Spong is er in het geval van D. sprake van een perfecte heterdaad. “Gelet op de krantenberichten is het naar mijn idee zeer aannemelijk dat er van heterdaad gesproken kan worden. Het is weliswaar een rekkelijk begrip, maar uit het wetboek van strafrecht en de bijbehorende de jurisprudentie kan ik concluderen dat er ook sprake is van heterdaad als de man terstond nadat het feit begaan is ter plekke wordt aangetroffen.

Het heeft er alle schijn van dat politie en justitie deze dagen alle moeite heeft gedaan de man weer in de cel te krijgen. Tijdens de zitting voor het gerechtshof, afgelopen dinsdag, besteedde procureur-generaal J. Coster in zijn requisitoir veel aandacht aan het onstuitbare verlangen van een pyromaan brand te stichten.

Een woordvoerder van justitie bevestigde dat de politie nadrukkelijk aandacht had voor betrokkene. Het was bedoeld om bij D. zoveel spanning op te bouwen, dat hij zich niet meer zou kunnen bedwingen en opnieuw branden zou stichten. Wanneer blijkt dat D. de brand inderdaad heeft aangestoken zijn politie en justitie in die opzet geslaagd.